Młynek do kawy to obowiązkowy gadżet każdego miłośnika tego pobudzającego napoju.
Dawniej ręczny model gościł niemal w każdym domu. Mielenie w nim wymagało jednak wysiłku i zajmowało trochę czasu. Obecnie najpopularniejsze są młynki do kawy elektryczne, które pozwolą szybko i bez wysiłku rozdrobnić ziarna i przygotować aromatyczny napój. Szczególnie rano, kiedy zbieramy się w pośpiechu do pracy, jest to bardzo komfortowe.
Część osób decyduje się na kupno ekspresu z wbudowanym już młynkiem do kawy, jednak prawdziwi smakosze postawią na klasyczny młynek, dzięki czemu parzenie kawy stanie się rytuałem. A zapach mielonych ziaren za każdym razem wypełni całe pomieszczenie.
Młynek do kawy może być także elementem dekoracyjnym w kuchni. Stylizowane modele vintage, wprowadzą do wnętrza przytulny klimat retro. Minimalistyczne - będą idealnym dopełnieniem nowoczesnego wystroju.
Ciekawą opcją jest urządzenie 2w1, które jest nie tylko młynkiem do kawy, ale też świetnym pomocnikiem w kuchni. Ma dwa pojemniki z ostrzami - mielącymi i siekającymi. Pierwszy z nich o dwóch ostrzach idealnie nadaje się do mielenia ziaren kawy. Drugi sprawdzi się jako rozdrabniacz - dzięki 4 ostrzom poradzi sobie z mniejszymi produktami spożywczymi, takimi jak na przykład ugotowane jajka, zioła, migdały, cebula, czosnek, parmezan. Dzięki mocnemu silnikowi sprawnie zmieli również ziarna i orzechy.
Największą popularnością zdecydowanie cieszą się młynki do kawy elektryczne.
Jakie są ich zalety? Przede wszystkim nie wymagają użycia siły. Wystarczy włożyć ziarna do środka, podłączyć urządzenie do prądu i wcisnąć przycisk. Można dodatkowo ustawić grubość zmielenia ziaren - to ważna kwestia przy parzeniu konkretnych rodzajów kawy. Mielenie odbywa się szybko i dokładnie.
Jeśli chcemy napić się aromatycznej kawy bez wychodzenia do kawiarni, warto zdecydować się na zakup młynka elektrycznego.
Młynek do kawy renomowanej firmy Bosch jest prosty w obsłudze, dzięki czemu szybko i z łatwością przygotujemy poranną kawę.
Przed zakupem ulubionego młynka do kawy, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. Najważniejsze to moc, szybkość i grubość mielenia ziaren.
Urządzenia o większej mocy są bardziej wydajne. Polecamy wybierać młynki o mocy nie niższej niż 100 W. Prędkość mielenia ziaren nie powinna być wcale wysoka. Młynek warto ustawić na niskich obrotach, dzięki czemu urządzenie się nie nagrzeje, a kawa nie straci cennego aromatu. Natomiast grubość mielenia ziaren powinna być dopasowana do sposobu parzenia kawy i rodzaju kawiarki. Dobrze, jeśli młynek ma funkcję regulacji obrotów i grubości mielenia.
Często spotyka się obecnie urządzenia 2w1 - młynki do kawy i rozdrabniacze do wielu produktów żywnościowych. Warto na nie zwrócić uwagę. Oszczędzamy w ten sposób pieniądze i miejsce w kuchni.