Roboty kuchenne i multicookery. Z nimi gotowanie będzie szybsze i smaczniejsze!

Roboty kuchenne i multicookery to niezastąpieni pomocnicy w kuchni! Z ich pomocą w szybkim czasie można przygotować potrawę na niezapowiedzianą wizytę gości, zrobić obiad po powrocie z pracy czy urządzić rodzinne przyjęcie.

Roboty kuchenne - szybsze i smaczniejsze gotowanie

Robot kuchenny to sprzęt, który znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Łączy w sobie kilka innych urządzeń, zajmując jednocześnie o wiele mniej miejsca. Pozwala na szybkie przygotowanie wielu potraw, siekając, rozdrabniając, krojąc, miksując, ucierając i ubijając różnego rodzaju produkty. Niektóre modele mogą nawet gotować na parze, co czyni go jeszcze bardziej wielofunkcyjnym. Wszystko to możliwe jest dzięki specjalnym, wymiennym końcówkom i dodatkowym funkcjom.

Naszą uwagę zwrócił wszechstronny robot kuchenny w pięknym miętowym kolorze do zadań specjalnych: ma wielostronne zastosowanie zarówno przy przygotowaniu domowych ciast i deserów, a także w gotowaniu.

Robot kuchenny
Robot kuchenny fot. vobis

Rodzaje robotów kuchennych

Istnieje kilka rodzajów robotów kuchennych, które różnią się od siebie zarówno budową, jak i możliwościami. Podstawowym jest tradycyjny robot z misą, w którym mieszadła obracają się tylko wokół własnej osi, a mieszanie odbywa się w sposób jednokierunkowy. Ten typ przede wszystkim swoje zastosowanie ma przy przygotowywaniu ciast. Roboty z malakserem posiadają pojemnik kielichowy i różnego rodzaju przystawki, dzięki czemu służy do rozdrabniania, mieszania i mielenia. Roboty planetarne z kolei mają funkcję mieszania wielokierunkowego, gdyż mieszadła obracają się wokół własnej osi oraz wokół misy. Ten sposób jest najszybszy i najbardziej skuteczny. Roboty cooking chef w swoim działaniu przypominają roboty planetarne, posiadają jednak dodatkową możliwość podgrzewania i gotowania składników.

Roboty planetarne
Roboty planetarne fot. vobis

Parowary, szybkowary i multicookery

Parowary i kombiwary to urządzenia, dzięki którym w szybki i łatwy sposób można ugotować lub podgrzać potrawy. Wystarczy jedynie dodać wszystkie składniki i wybrać odpowiedni sposób ich przygotowania. W ten sposób można przygotować bardzo zdrowe danie, niewymagające specjalnych umiejętności. Multicookery mają nieco więcej możliwości. Z ich pomocą można gotować, dusić, piec, a nawet smażyć wszystkie potrawy. Pobierają mniej prądu, niż tradycyjne kuchenki czy piekarniki, dzięki czemu są bardziej oszczędne. Dzięki nim nawet najmniej doświadczona osoba w kuchni jest w stanie przygotować naprawdę pyszne danie, które zrobi wrażenie na każdym gościu.

Multicookery
Multicookery fot. vobis