Zdrowe gotowanie na wiosnę!
Nadchodząca wiosna to doskonały czas na nowe postanowienia. Szczególnie te, które mają na celu poprawę naszego zdrowia i kondycji. Warto więc zmienić swoje nawyki i zacząć zdrowo gotować.
Oto kilka naszych wskazówek:
1. Wybieraj sezonowe produkty
Wiosną w sklepach pojawiają się różnorodne świeże warzywa i owoce, takie jak szparagi, rzodkiewki, zielone fasolki, szpinak, rabarbar i truskawki. Korzystaj z nich, aby przygotować pyszne i zdrowe dania.
Aby wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców dobrym pomysłem jest picie domowych soków, w tym celu warto wyposażyć się w wyciskarkę lub sokowirówkę. Dzięki temu w pyszny sposób dostarczymy sobie dużo witamin.
Wyciskarka i sokowirówka Fot. Media Expert
2. Postaw na gotowanie, pieczenie lub grillowanie. Unikaj smażenia na tłuszczu.
Na wiosnę unikaj metod gotowania, które sprawią, że nasze potrawy są tłuste i ciężkie. Wiosną nasz organizm potrzebuje lżejszych posiłków. Unikaj więc tłustych potraw, wykorzystuj naturalne zioła i przyprawy, by dodać smaku swoim potrawom.
Dobrym sposobem smacznego przygotowywania produktów bez tłuszczu są frytkownice beztłuszczowe. To urządzenie kuchenne pozwala na przygotowywanie potraw bez użycia oleju. Frytkownice beztłuszczowe działają na zasadzie konwekcji powietrza - wykorzystują gorące powietrze, aby smażyć jedzenie. Takie frytkownice pozwalają na przygotowanie zdrowych i chrupiących potraw.
Frytkownica beztłuszczowa Fot. Media Expert
frytkownice beztłuszczowe Fot. Media Expert
3. Ogranicz sól
Ogranicz ilość soli dodawanej do każdego posiłku. Zamiast soli, korzystaj z naturalnych ziół, soku z cytryny i innych naturalnych dodatków.
4. Zadbaj o nawodnienie organizmu
Pij dużo wody, wiosną należy szczególnie dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Pij co najmniej 8 szklanek wody dziennie. Jeśli nie lubisz zwykłej wody z kranu, możesz wybierać domową wodę z bąbelkami - w tym celu świetnie sprawdzą się urządzenia takie jak saturatory.
Saturatory do napojów Fot Media Expert
5. Unikaj przetworzonej żywności i cukru.
Są one źródłem pustych kalorii i szkodliwych substancji chemicznych.
Jeśli lubisz słodycze, postaw na naturalne źródła cukru takie jak miód i owoce.
6. Różnorodność to klucz
Zadbaj o różnorodność w diecie. Staraj się wprowadzić do swojej diety różnorodne produkty, dzięki temu dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Blendery kielichowe Fot. Media Expert
Pamiętaj, że zdrowe gotowanie na wiosnę to nie tylko kwestia wyboru odpowiednich produktów i metod gotowania, ale również włączenie aktywności fizycznej do swojego życia oraz ograniczenie stresu.
-
Zamiast do ciasta, wykorzystaj ją do oprysku. Pomidory i ogórki będą zdrowe i odporne na szkodniki
-
Twoja piwonia nie kwitnie? Oto niezawodny sposób na ten problem. Wystarczy kilka kropel
-
Stosy zabawek i modne ubrania to nie wszystko. Ważne jest coś zupełnie innego SPONSOR: TOYOTA
-
Zapraszamy na zakupy! Ruszył marketplace Cztery Kąty
-
Oszczędzaj wodę, podlewaj mądrze i niech twój ogród zachwycaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Mało kto wie, że może służyć jako cenny nawóz. Wystarczy wymieszać go z ziemią pod roślinami
- Lidl sprzedaje 3-częściowy zestaw narzędzi za niecałe 44 zł. To niezbędnik każdego ogrodnika i działkowca!
- Wnętrza w stylu coastal grandmother. Wprowadź do swojej przestrzeni lato na lata!
- Chcesz urządzić swój domek letniskowy, ale nie masz pomysłu? Niebanalne pomysły, które zachwycają
- Pufy i siedziska tapicerowane. Eleganckie i praktyczne meble do salonu, sypialni, przedpokoju, a także na taras!