Zdrowe gotowanie na wiosnę!

Nadchodząca wiosna to doskonały czas by zacząć zdrowe odżywianie i wprowadzić do swojej diety więcej świeżych i sezonowych produktów. Podpowiadamy jak zadbać o zdrowe gotowanie na wiosnę.

Nadchodząca wiosna to doskonały czas na nowe postanowienia. Szczególnie te, które mają na celu poprawę naszego zdrowia i kondycji. Warto więc zmienić swoje nawyki i zacząć zdrowo gotować. 

Oto kilka naszych wskazówek:

1. Wybieraj sezonowe produkty

Wiosną w sklepach pojawiają się różnorodne świeże warzywa i owoce, takie jak szparagi, rzodkiewki, zielone fasolki, szpinak, rabarbar i truskawki. Korzystaj z nich, aby przygotować pyszne i zdrowe dania.

Aby wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców dobrym pomysłem jest picie domowych soków, w tym celu warto wyposażyć się w wyciskarkę lub sokowirówkę. Dzięki temu w pyszny sposób dostarczymy sobie dużo witamin.

Wyciskarka i sokowirówkaWyciskarka i sokowirówka Fot. Media Expert

2. Postaw na gotowanie, pieczenie lub grillowanie. Unikaj smażenia na tłuszczu. 

Na wiosnę unikaj metod gotowania, które sprawią, że nasze potrawy są tłuste i ciężkie. Wiosną nasz organizm potrzebuje lżejszych posiłków. Unikaj więc tłustych potraw, wykorzystuj naturalne zioła i przyprawy, by dodać smaku swoim potrawom. 

Dobrym sposobem smacznego przygotowywania produktów bez tłuszczu są frytkownice beztłuszczowe. To urządzenie kuchenne pozwala na przygotowywanie potraw bez użycia oleju. Frytkownice beztłuszczowe działają na zasadzie konwekcji powietrza - wykorzystują gorące powietrze, aby smażyć jedzenie. Takie frytkownice pozwalają na przygotowanie zdrowych i chrupiących potraw.

Frytkownica beztłuszczowaFrytkownica beztłuszczowa Fot. Media Expert

frytkownice beztłuszczowefrytkownice beztłuszczowe Fot. Media Expert

3. Ogranicz sól

Ogranicz ilość soli dodawanej do każdego posiłku. Zamiast soli, korzystaj z naturalnych ziół, soku z cytryny i innych naturalnych dodatków. 

4. Zadbaj o nawodnienie organizmu

Pij dużo wody, wiosną należy szczególnie dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.  Pij co najmniej 8 szklanek wody dziennie. Jeśli nie lubisz zwykłej wody z kranu, możesz wybierać domową wodę z bąbelkami - w tym celu świetnie sprawdzą się urządzenia takie jak saturatory.

Saturatory do napojówSaturatory do napojów Fot Media Expert

5. Unikaj przetworzonej żywności i cukru.

Są one źródłem pustych kalorii i szkodliwych substancji chemicznych. 

Jeśli lubisz słodycze, postaw na naturalne źródła cukru takie jak miód i owoce. 

6. Różnorodność to klucz

Zadbaj o różnorodność w diecie. Staraj się wprowadzić do swojej diety różnorodne produkty, dzięki temu dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Blendery kielichoweBlendery kielichowe Fot. Media Expert

Pamiętaj, że zdrowe gotowanie na wiosnę to nie tylko kwestia wyboru odpowiednich produktów i metod gotowania, ale również włączenie aktywności fizycznej do swojego życia oraz ograniczenie stresu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.