Zdrowe odżywianie. Jakie urządzenia i akcesoria kuchenne wybrać?

Jesteśmy tym, co jemy - to popularnie przysłowie celnie wyraża wpływ doboru składników pożywienia na prawidłową pracę organizmu, a co za tym idzie - na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto więc zaopatrzyć się w kilku kuchennych pomocników, których obecność urozmaici nasze kulinarne przygody, skróci czas przygotowywania pożywienia i sprawi, że ich przyrządzanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

Parowar, czyli zdrowe odżywianie bez wysiłku

Parowar to niezwykle popularne urządzenie wśród amatorów zdrowego żywienia. Zasada jego działania polega na przenikaniu pary od dołu przez przygotowywaną potrawę. Mięso, ryby czy warzywa przygotowywane w parowarze nie tracą znacznych ilości witamin, soli mineralnych i innych substancji odżywczych, jak to się dzieje w procesie gotowania tradycyjnego.

Korzystanie z urządzenia jest niezwykle proste. Wystarczy włożyć do pojemnika surowe produkty, a resztą zajmie się maszyna. Dzięki tej metodzie cieplnej obróbki pożywienie zachowuje swój naturalny smak i świeżość, co znacznie urozmaica monotonną dietę, nadając posiłkom nowy, ciekawy wymiar.

ParowaryParowary fot. Komputronik



Grill elektryczny – przeciwnik nadmiaru tłuszczu

Grillowanie, tak popularne latem w przydomowych ogródkach, można dzięki grillowi elektrycznemu urządzać z powodzeniem w domu o każdej porze roku. Urządzenie to pozwala na poddawanie obróbce cieplnej dowolnych produktów, które przyrządzamy na co dzień na tradycyjnym ruszcie.

Grillowane mięso, grzyby czy warzywa nieociekające tłuszczem z patelni to znakomity sposób na soczyste i smaczne zdania. Podczas grillowania produkty spożywcze nie tracą tak wiele substancji odżywczych, jak to jest w przypadku tradycyjnego smażenia. Potrawy z grilla elektrycznego nie dostarczają również wraz z pokarmem zbędnego nadmiaru kwasów tłuszczowych, jak ma to miejsce w przypadku potraw z patelni.

Grille elektryczneGrille elektryczne fot. Komputronik

Wypiekacz do chleba – zdrowe pieczywo bez konserwantów

Własnoręczne pieczenia chleba staje się zjawiskiem coraz bardziej powszechnym. Aby wypieki były udane, należy restrykcyjnie przestrzegać czasu cieplnej obróbki, jak również dostosować wysokość temperatury. Trudno uzyskać precyzyjne parametry korzystając ze standardowych piekarników, dlatego też coraz więcej zwolenników zdrowego żywienia decyduje się na zakup wypiekacza do chleba, który znacznie ułatwia domową produkcję pieczywa.

Wyrabiając bochenki samemu, mamy pewność, że nie będą one zawierały polepszaczy konserwantów i sztucznych barwników. Ciasto możemy wzbogacać według własnego uznania, dodając do niego przeróżne składniki, takie jak żurawina, śliwki suszone, kminek. W wypiekaczu można również wytwarzać zdrowe chleby bezglutenowe, które będą miały więcej smaku i aromatu od tych oferowanych w sklepach ze zdrową żywnością.

Wypiekacze do chlebaWypiekacze do chleba fot. Komputronik

Blender – mistrz koktajli i kremowych zup

Blender to urządzenie, którego obecność w kuchni rozszerza znacznie możliwości kulinarne domowych kucharzy. Umożliwia między innymi komponowanie aromatycznych kremowych zup lub zagęszczanie sosów bez mąki, za pomocą warzyw. Spod ostrych noży blendera wychodzą smakowite musy owocowe, będące samoistną przystawką lub stające się dodatkiem do ciast lub lodów. Blender pozwala zamiast kanapki czy drożdżówki zabrać ze sobą do pracy odżywcze smoothie, ułatwiając zmianę niekorzystnych dla zdrowia rytuałów żywieniowych i pomagając nam uzyskać wymarzoną sylwetkę.

BlenderyBlendery fot. Komputronik

Copyright © Agora SA