Rzeżucha to cenne źródło witamin i mikroelementów. Wzmacnia i oczyszcza organizm, stosowana jako dodatek do sałatek nadaje im wyrazistości. Rzeżucha jest szczególnie cenna zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do pełnowartościowych warzyw. Wykorzystujemy ją również jako dekorację świąteczną.
Rzeżuchę lub pszenicę siejemy zawsze na Wielkanoc. Gotowe styropianowe jajko stało się inspiracją do posiania rzeżuchy w całkiem nowy sposób, a przy okazji wykonania oryginalnej dekoracji świątecznej . Pokazujemy, jak krok po kroku wykonać jajko wielkanocne porośnięte rzeżuchą.
- jajko ze styropianu - płatki kosmetyczne - woda - gaza - nasiona rzeżuchy - gumka recepturka.
Fot. twojediy.blogspot.com
Namoczone w wodzie płatki kosmetyczne układamy na jajku.
Fot. twojediy.blogspot.com
Jajko owijamy gazą na której są wysypane ziarna rzeżuchy. Na dole zwiąż gazę gumką recepturką. Jajo stawiamy na kubku i codziennie podlewamy, aż do wzrostu rzeżuchy.
Fot. twojediy.blogspot.com
Gdy jajko się "zazieleni" przekładamy je np. do wiklinowego gniazdka. Fajny pomysł?
Fot. twojediy.blogspot.com
źródło: twojediy.blogspot.com