Jak wybrać najlepszy zlewozmywak? Radzimy!

Ogromny wybór zlewozmywaków może wprowadzić nas w stan dezorientacji. Co więc wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Zlew to niemały wydatek, który w ogromnym stopniu decyduje o funkcjonalności naszej kuchni. Jeśli mieszkamy samotnie, stołujemy się poza domem lub po prostu korzystamy ze zmywarki, z powodzeniem możemy poprzestać na zakupie małego zlewu jednokomorowego. Dla liczniejszych rodzin praktycznym rozwiązaniem będzie zlew dwukomorowy lub jednokomorowy z komorą pomocniczą. Dzięki komorze pomocniczej z łatwością umyjemy sztućce, wypłuczemy warzywa i owoce, a jeśli dokupimy specjalną wkładkę ociekową, to umożliwi nam osuszenie sztućców, warzyw czy owoców.

Drugim bardzo istotnym czynnikiem branym pod uwagę przy wyborze zlewu jest materiał z którego jest wykonany. To od materiału zależeć będzie cena, wygląd, podatność na odbarwienia czy zarysowania. Możemy wybierać spośród zlewów stalowych, ceramicznych granitowych, czy kwarcowych.

Zlewozmywak ze stali nierdzewnej cieszą się dużą popularnością, jednym z powodów tej popularności jest przystępna cena, takie zlewozmywaki kupimy już za 100 PLN. Innymi zaletami zlewów wykonanych ze stali nierdzewnej jest łatwość czyszczenia, odporność na odbarwienia oraz wysoka odporność termiczna. Do czyszczenia zlewów wykonanych z tego materiału możemy użyć mocniejszych środków chemicznych niż w wypadku zlewów wykonanych z innych materiałów, a to zapewni wysoki poziom higieny. Pamiętać należy jednak o unikaniu takich środków czyszczących oraz zmywaków, które mogłyby zarysować powierzchnię. Przeciwnicy zlewozmywaków stalowych jako minusy podają: widoczność zacieków osadzającego się kamienia, dudniące odgłosy np. przy wkładaniu naczyń do zlewu oraz ciągłą potrzebę wycierania zlewu suchą szmatką, tak by niewidoczne były plamki pozostawione przez krople wody. Przeciwnicy takich zlewów zarzucają im również zimny, industrialny wygląd.

Fot. IKEA

W przypadku zlewów granitowych lub kwarcowych za niewątpliwą zaletę można uznać możliwość wyboru koloru, co pozwala na idealne wkomponowanie zlewu w kolorystykę kuchni oraz zapewnia oryginalny wygląd kuchni. Niektórzy obawiają się, że zlewozmywaki kompozytowe (granitowe oraz kwarcowe) są bardziej podatne na odbarwianie oraz uszkodzenia mechaniczne niż zlewy ceramiczne i stalowe. Jednak producenci zapewniają, że skład dzisiejszych zlewozmywaków kompozytowych, m.in. wysokogatunkowe żywice, konstrukcja wzmacniana włóknem szklanym, etc. sprawiają, że produkty te są wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu.

Za najlepsze i jednocześnie najdroższe uznaje się zlewozmywaki ceramiczne , są one twardsze niż zlewozmywak wykonane z innych materiałów. Ponadto są bardzo odporne na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne.

Więcej o:
Copyright © Agora SA