Kolorowe przedszkole w Tczewie

Dobrze zaprojektowana przestrzeń dla dzieci.

Przedszkole Niebieskie Migdały zaprojektowane przez Karolinę Golec-Ludwiczak i Radosława Czerniejewskiego z Pracowni CGL jest inne niż wszystkie. Nie znajdziemy tu kiczowatych dekoracji ani ogólnie znanych odniesień ze świata bajek. Ze ścian nie spogląda na dzieci Kubuś Puchatek a przypadkowo dobrane kolory nie przyprawiają o zawrót głowy.

Przedszkole mieści się w wolnostojącym, dwukondygnacyjnym budynku, na terenie nowego osiedla w ścisłym centrum Tczewa. W nowo wybudowanym obiekcie o powierzchni 600m2 znajdują się trzy sale dydaktyczne z dostępem do ergonomicznie zaprojektowanej łazienki oraz jadalnia, w której dzieci wspólnie będą jadły przygotowane we własnej kuchni posiłki. Do wyłącznej dyspozycji przedszkolaków jest plac zabaw.

mat. prasowe

Projekt zakładał traktowanie dzieci jako równorzędnych i świadomych użytkowników przestrzeni publicznej. Wnętrza mają być jedynie atrakcyjnym i funkcjonalnym tłem dla użytkujących je dzieci. Architektom udało się stworzyć inspirującą przestrzeń o scenograficznym charakterze, utrzymaną jednak w przyjaznym i przytulnym nastroju.

Motywem przewodnim wnętrza stał się balon. Pomysł powstał podczas analizy nazwy przedszkola. Myślenie o niebieskich migdałach to tak naprawdę bujanie w obłokach. Kulisty kształt balonu odnaleźć można na wykładzinach pcv w korytarzach i szatni a także w salach dydaktycznych. W strefie wejściowej nawet boczne lampki przybrały kształt uwielbianych przez dzieci baloników.

mat. prasowe

Ważnym elementem wnętrza jest klatka schodowa, której stopnie wykończono wykładziną dywanową w dwunastu kolorach, przechodzących od błękitów, przez fiolety i czerwienie aż po żółcie. Ściany zdobią "dziecięce" rysunki. Pod sufitem, na korytarzach i w trzech salach dydaktycznych podwieszono kryjące oświetlenie panele z płyt gipsowo-kartonowych w kształcie migdałów.

Każda z 3 sal dydaktycznych różni się pod pozostałych barwą dominującą. Sala różowa przeznaczona jest dla najmłodszych.  Grupie średniej przypisana jest sala pomarańczowa. W sali niebieskiej rezydują najstarsze dzieci. w każdej z sal bardzo ciekawe odniesiono się do tożsamości Tczewa. Ściany zdobią dziesięciometrowej długości wydruki przedstawiające autorskie rysunki kamienic z tczewskiego rynku. W każdej sali kolorystyka grafik jest inna, odpowiednia do koloru dominującego.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.