Promocja zdrowia leży w naszych rękach. Takie założenie leżało u podstaw projektu, który ruszył niedawno w Barcelonie. Bon Aprofit to projekt, którego nadrzędnym celem jest zwiększenie świadomości młodych osób i promocja zdrowego stylu życia.
W ramach projektu odbywają się warsztaty rodzinne, w ramach których rodzice i dzieci uczą się racjonalnego, zdrowego odżywiania poprzez tworzenie naczyń stołowych z sezonowych warzyw i owoców.
Poza warsztatami dostępne są pomoce dydaktyczne w postaci podręczników z instrukcjami dotyczącymi tworzenia zastawy stołowej i przepisami kulinarnymi, które uczestnicy mogą odtworzyć w domach razem ze swoimi bliskimi.Warto tutaj również wspomnieć, że poza niewątpliwymi zaletami prozdrowotnymi projektu, zyskują też lokali wytwórcy, promowane są bowiem lokalne produkty i receptury.
Autorką projektu Bon Aprofit jest Clara Balmana, absolwentka wzornictwa przemysłowego w Szkole Projektowania Elisava w Barcelonie.
i filmik: