Czekoladki z insektami. Skusisz się?

Czy za sprawą tych czekoladek przestaniemy ignorować owady jako smakołyki?

Świat nas ciągle zadziwia. Do widoku azjatyckich straganów z wężami czy pająkami zdążyliśmy się przyzwyczaić. Nie dziwią nas też żabie udka i ślimaki na francuskim stole. Natomiast połączenie świerszcza z czekoladą można jeszcze uznać z dość awangardowe. Czy pudełko smakowitych czekoladek ozdobionych kruchymi świerszczami może stać się hitem tego roku?

Francuski producent czekolady Sylvain Musquar w trakcie podróży do Azji wpadł na innowacyjny pomysł ozdabiania swoich wyrobów insektami. Do tego celu wykorzystuje świerszcze i larwy. Dla dodania specjalnego efektu ozdoby te są pokryte jadalnym złotem. Czekoladki natomiast poza kakao zawierają z migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne i cukier. Wszystkie składniki dobrane w proporcjach opracowanych przez Sylvaina. Cena smakołyku kształtuje się na poziomie 22 euro za pudełeczko zawierające 9 czekoladek. Ciekawostką jest cena owadów, kilogram jest sprzedawany za 1800 euro.

Fot. musquar.com

Owady i robaki są dostarczane do Musquar przez MicroNutris, specjalistyczną firmę z siedzibą w Tuluzie. Firma została utworzona w 2011 roku w odpowiedzi na raport Organizacji Narodów Zjednoczonych, który mówił że to właśnie owady mogą być w przyszłości rozwiązaniem problemu głodu na świecie.

Fot. musquar.com

Marka Musquar powstała w 1977 roku w Nancy we Francji. Założycielami firmy było małżeństwo Jocelyne i Yves Musquar. W 2012 roku firmę przejęły dzieci Państwa Musquar - Aline i Sylvain.

Skusilibyście się na taką czekoladkę?

ZOBACZCIE ZDJĘCIA>>

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.