Włoska restauracja powstała w miejscu dawnej, dobrze znanej mieszkańcom Mokotowa cukierni Smakołyk. Nowi właściciele postanowili w jej miejscu stworzyć koncept inspirowany podróżami do Włoch – w szczególności małymi, malowniczymi miasteczkami, typowymi dla tego regionu.
Widać to przed wszystkim w aranżacji wnętrza, czuć w panującym klimacie i smaku serwowanych potraw. Duża część propozycji w karcie została poświęcona klasycznym włoskim daniom, stworzonym z produktów od regionalnych,wyselekcjonowanych dostawców.
Do dyspozycji gości restauracja oddała 8 kranów z unikalnymi lokalnymi
piwami z różnych rejonów Europy oraz prosecco. Beczki składowane są w piwnicy, skąd chłodzonym systemem przewodów trafiają bezpośrednio na bar.
Wnętrze zostało zaprojektowane przy współpracy z pracownią Kałasa CONCEPT. W restauracji królują industrialny design, chłodne kolory, elementy drewna, murowanej cegły i metalu.
Przyciągającymi uwagę detalami są wzorzysta posadzka i mural wykonany przez przyjaciela właścicieli - młodego artystę, studenta Akademii Sztuk Pięknych w Amsterdamie Łukasza Kałasę.
Głodni?
LOCALE, ul. Janka Bytnara „Rudego” 23/25, Warszawa.
Po więcej informacji zapraszamy na stronę internetową: locale.waw.pl i fanpage:
www.facebook.com/locale.warszawa.