Klimatyczne mieszkanie w XIX-wiecznej piwnicy

Nie tylko poddasza mają swój urok. Kto powiedział, że nie można zamieszkać w piwnicy znajdującej się w starej kamienicy? Architekci ze studia Mili Młodzi Ludzie zamienili skrytki lokatorskie na dwupokojowe mieszkanie o powierzchni 31,5 m kw.

To nietypowe mieszkanie w Poznaniu wyglądem odbiega od tradycyjnych wnętrz zlokalizowanych w suterenach czy piwnicach. Użyte w aranżacji naturalne materiały, wszechobecna czerwona cegła oraz klimatyczne łukowe sklepienia, które odnowiono podczas remontu, składają się na niepowtarzalny wygląd przestrzeni. Pomimo swojego usytuowania, mieszkanie jest jasne i przytulne.

Autorami projektu są Przemysław Nowak i Lech Moczulski ze studia Mili Młodzi Ludzie. Aranżacja wnętrza stanowiła nie lada wyzwanie. Pierwszą barierą do pokonania była metamorfoza piwnicznych, nieprzyjaznych przestrzeni w wygodne i praktyczne miejsce do życia. Drugą, równie istotną, zmierzenie się z problemem niewystarczającej ilości dziennego światła we wnętrzach. Jak architekci wywiązali się z zadania?

Sprawdźcie sami, czy jesteście fanami takich nietuzinkowych rozwiązań.

Stylowy apartament Katarzyny Cerekwickiej. Jak mieszka wokalistka?