Zastawa stołowa: organizujemy eleganckie przyjęcie

Przystępując do organizacji przyjęcia, zawsze staramy się, aby zastawa stołowa, obrus, kwiaty i wszelkie dekoracje tworzyły zestaw idealny. Chcemy, by każde danie nie tylko smakowało naszym gościom, ale również prezentowało się doskonale na stole. Niezależnie od tego, czy organizujemy eleganckie przyjęcie świąteczne, ślubne, komunijne, czy urodzinowe, zawsze warto wybrać taką zastawę stołową, która nada odpowiedni ton naszemu przyjęciu.

Zastawa stołowa: talerze, salaterki, półmiski

Dokonując wyboru zastawy stołowej, powinniśmy mieć na uwadze charakter przyjęcia oraz to, jaką atmosferę chcemy stworzyć przy wspólnym stole. Jeśli planujemy uroczysty obiad dla dużej rodziny, dobrym rozwiązaniem będzie zawsze klasyczna zastawa stołowa w białym kolorze, z platynowym, srebrnym lub złotym wykończeniem brzegów albo subtelnym wzorkiem. To ponadczasowy wybór, który zawsze się sprawdzi. Możemy również wybrać zastawę stołową, której wzór będzie połączeniem bieli i złota lub srebra z innym kolorem, kojarzącym się z klasyczną elegancją, np. granatem. Pamiętajmy o kwiatach, które ożywią nasz stół i wprowadzą element kolorystyczny.

Jeśli jednak znudziły nam się standardowe modele zastawy stołowej i chcielibyśmy wprowadzić na nasze stoły nieco świeżości, wybierzmy talerze, salaterki i półmiski, które będą godnie reprezentować nowoczesny design. Zdecydujmy się przede wszystkim na oryginalną formę, która będzie miała w sobie ducha naszych czasów. Cechą charakterystyczną nowoczesnej zastawy stołowej jest prostota i klarowność kształtów, a także brak zdobień. Talerze mogą mieć formę koła albo kwadratu. Możemy zdecydować się na ponadczasowy, biały komplet lub postawić na modny kolor. Nowoczesna zastawa stołowa będzie tworzyć spójną całość z każdym wnętrzem, któremu nieobce są aktualne trendy.

Składanie serwetek na różne okazje >>

Zastawa stołowa: sztućce

Eleganckie sztućce powinny być przede wszystkim zadbane i odpowiednio przygotowane przed podaniem ich gościom. Pamiętajmy o ich starannym oczyszczeniu i wypolerowaniu, aby godnie się prezentowały wśród zastawy stołowej. Szczególną uwagę powinniśmy poświęcić sztućcom srebrnym, które z czasem ciemnieją. Warto zafundować im kąpiel w roztworze z soli kuchennej i wody. Ta stara, sprawdzona metoda przywróci blask srebrnym sztućcom.

Zawsze starajmy się tak dobrać zastawę stołową, aby tworzyła harmonijną całość i była spójna pod względem stylu. Stare, babcine sztućce stanowią piękną ozdobą stołu pod warunkiem, że towarzyszą im talerze, salaterki i półmiski o klasycznym kroju. Jeśli natomiast wybieramy porcelanę z rokokowym wzorem, nowoczesne sztućce nie sprawdzą się w tym zestawie. Stwórzmy duet, który będzie zaplanowany - dobrany zarówno pod względem formy, jak i koloru. Zbyt duża mieszanka stylów i odcieni, szczególnie złota i srebra, może wprowadzić niepotrzebny chaos. Chyba, że mamy na to swój własny pomysł, który nie będzie pozostawiał wątpliwości, że jest to zamierzony efekt.

Fika Floryd - nowa kolekcja DUKA. Jest świetna! >>

Zastawa stołowa: kieliszki

Uzupełnieniem każdej eleganckiej zastawy stołowej są dobrane kieliszki. Podobnie jak sztućce - wymagają one starannego przygotowania. Wszelkie zacieki, ślady kurzu w rowkach zepsują cały efekt. Prosty krój i przezroczyste szkło to zawsze przepis na sukces. Takie kieliszki będą pasować zarówno do klasycznej, jak i nowoczesnej zastawy stołowej. Barwione szkło może być nieco ryzykowne, gdy planujemy szykowne przyjęcie. Lepiej sprawdzi się w przypadku mniej zobowiązujących okazji. Pamiętajmy, aby wybrać kieliszki przeznaczone do alkoholu, który zamierzamy podać. Każdy rodzaj i kolor wina wymaga odpowiedniego kształtu. Znajomość tych zasad sprawi, że nasze przyjęcie będzie ucztą na najwyższym poziomie. Zastawa stołowa na wielkie okazje powinna się wyróżniać elegancją i dbałością o każdy najdrobniejszy szczegół.

Zastawa stołowaZastawa stołowa Fot. Fyrklovern