Mukka czyli moka dla miłośników cappuccino

O wystroju kuchni często decydują dodatki. Oto jeden z nich - ładny i smakowity.

Gdy miłośników dobrej kawy nie stać na ekspres z górnej półki, mogą wybrać mokę (kafetierę), która pozwala przygotować aromatyczny napój. Wynalazcą urządzenia był Włoch- Bialetti (1918 rok).

Klasyczny wygląd moki: ośmiokątny, aluminiowy, srebrny.

Gdy smakoszy cappuccino i latte nie stać na ekspres do kawy z górnej półki za kilka tysięcy złotych, mogą wybrać Mukkę, stworzoną kilka lat temu również przez firmę Bialetti. Z tej kafetiery można mieć od razu cappuccino lub latte. Dodajemy w trakcie przygotowywanie standardowo do dolnego pojemnika wodę, do górnego kawę a do dzbanuszka na gotowy napój mleko. Po chwili mamy pyszną kawę. Do wyboru jest m.in. Mukka w krowie łaty, z polerowanego, błyszczącego aluminium i różowa. Poza Mukką do parzenia kawy na kuchence, jest dostępna wersja elektryczna.

Film, po którym miłośnicy cappuccino, nie mogą zapomnieć o Mukka Express:

Monika Grabowska

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.