Natura i Niezależność

Vila Deys położona na szczycie wzgórza, otoczonego z każdej strony przez rozlewiska Renu, zaprojektowana została dla starszego 70 - letniego już małżeństwa. Zleceniodawcy chcieli cieszyć się samodzielnością tak długo jak będzie to możliwe, dlatego zależało im na stworzeniu domu który spełniać będzie warunek komfortu i niezależności. Architekt Paul de Ruiter udowodnił, że projektowanie dla seniorów nie musi być nudne.

Specjalnym  życzeniem zleceniodawców było by dom był ekologiczny i w maksymalnym stopniu zintegrowany  z  naturą. Willa  doskonale wkomponowana  w  otaczający  ją krajobraz,  wyposażona  jest również  w  rozwiązania  techniczne, które pozwalają jej mieszkańcom być samowystarczalnymi.   Zamiast tradycyjnych  okien  architekt   wyposażył  dom  w  elektronicznie  rozsuwane  drzwi,  kierowane  poprzez system  sterowania,  który  otwiera również  i  zamyka  drzwi wejściowe, a także zasłony i drewniane żaluzje.

fot. materiały prasowe

Żaluzje,  takie  same  od strony północnej  i  południowej to  system - lamella,  którego  poszczególne partie  mogą  być  w  razie  potrzeby  podnoszone  lub  opuszczane.  Konstrukcja  zaprojektowana przez zespół  pracowni  wykonana  jest  z  cedru  na  zewnątrz  i   aluminium  od  wewnątrz  i  zapewnia niezbędny  cień.

fot. materiały prasowe

Wszystkie  partie  mieszkania  skoncentrowane  są  wokół  niezbyt  głębokiego  basenu  i  przenikają  się wzajemnie.  Otoczony  ze  wszech  stron  przez  szklane  ściany  widoczny  jest  z  każdej  części  wnętrza domu. Woda  w  basenie   posiada  stałą  temperaturę  -  27 st. C  i  włączona  jest  w   centralny  system ogrzewania.

Nie istnieją tu standardowe pokoje, zamiast nich dom podzielony jest na strefy za pomocą ścian działowych. Również system świateł został tu starannie zaprojektowany. Każdemu wariantowi oświetlenia, zależnie od wykonywanej czynności - czytaniu, odpoczynkowi czy posiłkowi, przyporządkowany jest przełącznik w systemie sterowania.

Architekt  jako  swoje  źródło  inspiracji  podaje  "une petite maison"  Le Corbusiera,  zaprojektowany  dla matki  artysty.

Marta Kołacz

Więcej o: