W trakcie aranżacji kuchni coraz częściej zastanawiamy się nad zakupem sprzętu agd do zabudowy. Decydujemy się na zabudowane płyty grzejne, lodówki , piekarniki czy wreszcie kuchenki mikrofalowe. Warto również pomyśleć o zakupie takiego ekspresu do kawy.
Kawa jest napojem, bez którego wiele osób nie jest w stanie rozpocząć dnia. Minęły już czasy, kiedy wystarczała nam kawa "plujka", czyli kawa mielona zalewana wrzątkiem. Coraz rzadziej też delektujemy się kawą rozpuszczalną, najlepiej natomiast smakuje kawa zrobiona w ekspresie. Poza tym kawa przygotowana w ekspresie ciśnieniowym jest zdrowsza i dużo lepiej przyswajalna przez nasz organizm niż kawa parzona w inny sposób.
Producenci oferują wiele rodzajów ekspresów, istnieje też wiele metod parzenia kawy. Ekspresy dzielimy na przelewowe i ciśnieniowe. Te pierwsze z reguły ustawiamy w kuchni na blacie kuchennym. Są jednak niewielkie i nie zajmują zbyt dużo miejsca. Ekspresy ciśnieniowe to już urządzenia o większych gabarytach, a kawa wykonana w nich ma niesamowity smak, aromat i charakterystyczną, naturalną piankę. Ekspresy ciśnieniowe występują w trzech wariantach: ręczne (kolbowe), półautomatyczne i automatyczne. Ekspresy ciśnieniowe automatyczne to często bardzo rozbudowane i skomplikowane urządzenia. Oferują wiele różnych funkcji i możliwości, są też bardzo duże. Stąd pojawia się konieczność znalezienia dla nich odpowiedniego miejsca. Umieszczenie ekspresu w zabudowie pozwala na dużą swobodę w trakcie pracy w kuchni.
Zalety automatycznych ekspresów ciśnieniowych do zabudowy: - nie zajmują miejsca na blacie kuchennym - posiadają ciekawy design, są proste w formie, wręcz minimalistyczne - umieszczone na odpowiedniej wysokości (w zabudowie mebli kuchennych - w słupku) są wygodne w użytkowaniu - najdroższe modele posiadają podłączenie do ujęcia wody.
Zalety automatycznych ekspresów ciśnieniowych (wolnostojących i do zabudowy): - często posiadają młynek do kawy, kawa jest wtedy jeszcze bardziej aromatyczna (można regulować stopień zmielenia kawy) - można stosować kawę mieloną, - mają możliwość przygotowania różnych rodzajów kawy: kawy zwykłej, espresso, cappucino, caffe latte, - posiadają systemy do spieniania mleka - posiadają systemy uzyskiwania gorącej wody (na przykład do sporządzenia herbaty) - posiadają system automatycznego odkamieniania (w tym celu należy stosować specjalne produkty do odkamieniania) - posiadają automatyczny system czyszczenia - posiadają wyjmowany pojemnik na skropliny i resztki kawy - droższe egzemplarze posiadają chowane pokrętła
Wady automatycznych ekspresów ciśnieniowych do zabudowy: - są dość drogie, - trzeba pamiętać o uzupełnianiu pojemnika wody - lepiej byłoby gdyby miały bezpośrednie podłączenie do ujęcia wody, - mimo ich pełnej automatyzacji, trzeba trochę czasu poświęcić na utrzymanie ekspresu w czystości, trzeba często usuwać skropliny i resztki kawy. Jak widać najważniejszą zaletą tego typu ekspresów jest ciekawe wzornictwo, wygoda użytkowania i oszczędność miejsca. Są to jednak często decydujące czynniki.
babeczkaa
Zobacz także: