Mała kuchnia w bloku - czy może być funkcjonalna? Jak zaoszczędzić przestrzeń?

Mała kuchnia w bloku zazwyczaj sprawia niemałe trudności w aranżacji. Mamy do dyspozycji niewielką przestrzeń, a chcielibyśmy w niej zmieścić jak najwięcej. Jak ją projektować, by w pełni wykorzystać jej funkcjonalność? Z jakich sposobów i nieoczywistych rozwiązań korzystać, by stała się miejscem, w którym przygotowanie posiłków będzie samą przyjemnością?

Aranżacja małej kuchni w bloku – oczywiste i nieoczywiste pomysły

To w kuchni najczęściej tętni życie towarzyskie – stanowi centrum domu i jest pomieszczeniem, w którym nie tylko gotujemy. Często to właśnie do niej przenoszą się różne przyjęcia i imprezy, choć zawsze uparcie planujemy je w salonie. Mała kuchnia powinna być właściwie zagospodarowana – z optymalnie wykorzystaną przestrzenią gwarantującą jej funkcjonalność. Jak to zrobić?

Połączenie małej kuchni z salonem

Jeśli mieszkanie (technicznie i aranżacyjnie) daje nam takie możliwości, a my sami jesteśmy gotowi na takie rozwiązanie – śmiało połączmy kuchnię z salonem. Pozwoli to na uzyskanie optycznie większej, a także jaśniejszej przestrzeni. Możesz całkowicie wyburzyć ścianę łączącą strefę kuchenną z dzienną (o ile nie jest ona nośna) lub połączyć je tylko częściowo. Ciekawym i funkcjonalnym sposobem jest ustawienie w jej miejscu wyspy (ewentualnie półwyspu) – może być wykonana z szafek kuchennych i przymocowana do podłogi bądź mobilna na kółkach – kupiona, a nawet wykonana własnoręcznie.

Mała kuchnia a szafki pod sam sufit

W małej kuchni liczy się każda przestrzeń. Warto ją maksymalnie wykorzystać, każdy jej centymetr. Projektanci często zachęcają do zabudowy pod sam sufit, jeśli potrzebujemy dużej ilości miejsca do przechowywania i chcemy optycznie podwyższyć pomieszczenie. Jednak niesie to za sobą pewne konsekwencje – wrażenie przytłoczenia i małej przestronności. 

Z kolei jeśli stawiamy na minimalizm i wielofunkcyjne rozwiązania (np. zastępujące wiele innych urządzeń planetarne roboty kuchenne Kenwood Prospero+), nie potrzebujemy dużej liczby szafek, wystarczy tylko dolna zabudowa plus kilka zgrabnych półek nad blatem. Zrezygnowanie z górnej zabudowy kuchni sprawi, że stanie się ona bardziej przestrzenna.

Minijadalnia ukryta w małej kuchni

Bywa, że w małej kuchni nie dysponujemy dodatkowym metrażem na część jadalnianą. Wówczas zwykle przenosimy ją do salonu, co zmniejsza jego przestronność i funkcjonalność. Wystarczy jednak skorzystać z kilku trików polecanych przez projektantów wnętrz. Wygospodarujmy wolny fragment ściany w kuchni, do której przymocujemy składany stolik – zawsze w razie potrzeby można go rozłożyć i dostawić do niego (także składane) stołki bądź krzesełka.

Mała kuchnia – gdzie postawić lodówkę?

 Jak wybrać lodówkę do małej kuchni? Wszystko zależy od naszych potrzeb i tego, jak często gotujemy i przechowujemy żywność. Jeśli potrzebujemy dużo miejsca do chłodzenia i zamrażania, nie rezygnujmy z wysokiej lodówki – o ile mamy na nią miejsce w kuchni. Dobrym rozwiązaniem do małych pomieszczeń jest natomiast zabudowa sprzętów w szafce, co nadaje kuchni wizualnej spójności. Tyczy się to również lodówki, którą można nawet umieścić pod blatem. Pamiętajmy jednak, że ma ona wówczas jedynie ok. 80 cm wysokości (razem z zamrażarką). Trzeba się również liczyć z utrudnioną konserwacją i naprawą takiego sprzętu.

W małej kuchni drzwi także mają znaczenie

Jeśli nie zdecydowaliśmy się na otworzenie kuchni na salon, chcąc pozostawić ją oddzielnym pomieszczeniem, skupmy uwagę na drzwiach. Zastanówmy się, czy dobrym rozwiązaniem nie byłoby ich wymontowanie. Da to nieco większe poczucie przestrzeni w kuchni.

Nieczęsto stosowanym, a całkiem sprytnym wyjściem są drzwi przesuwne (o ile dysponujemy miejscem na nie). Dzięki temu przy otwieraniu i zamykaniu nie zajmują one i tak już ograniczonej przestrzeni w małej kuchni.

Pomysły na urządzanie małej kuchni - infografika

Mała kuchnia – żelazne zasady jej projektowania

Istnieje kilka przykazań projektowania małej kuchni. Przede wszystkim wybieraj jasne kolory frontów i blatów – meble białe, jasnoszare i w jasnych odcieniach drewna optycznie powiększają przestrzeń. Postaw też na błysk – lśniące fronty odbijają światło dzienne, dając wrażenie wizualnej przestronności. Zrezygnuj z uchwytów na frontach – da to optyczne wrażenie większej przestronności.

Dobrą praktyką jest minimalizm – pozostaw w kuchennych szafkach tylko to, czego naprawdę będziesz używać. To, z czego nie korzystało się przez miesiące, prawdopodobnie nie zostanie użyte także w przyszłości – oddaj potrzebującym lub sprzedaj. Zagracona kuchnia rzadko bywa funkcjonalna – im mniej, tym lepiej.

Jeśli koniecznie chcesz wykonać zabudowę pod sufit, weź pod uwagę przeszklone fronty górnych szafek, które dadzą wrażenie pogłębienia. Możesz też dodatkowo je podświetlić. Zrezygnuj jednak z zabudowy kuchni na każdej ścianie od góry do dołu, jeśli nie potrzebujesz tak dużo miejsca do przechowywania.

Pamiętaj też o trójkącie roboczym – to zasada projektowania kuchni mówiąca o tym, że lodówka, zlewozmywak i kuchenka powinny być rozmieszczone tak, aby na planie tworzyły wierzchołki trójkąta. Ważne też, aby odległości między nimi nie były zbyt duże: między lodówką a zlewem powinno to być 1,2-2,1 m, między zlewem a kuchenką 1,2-2,1 m, a między lodówką a kuchenką 1,2-2,7 m. W przypadku małej kuchni lepiej trzymać się tych niższych wartości.

Jakie sprzęty wybrać do małej kuchni?

Miejsce w kuchni zaoszczędzisz, decydując się na mniejsze odpowiedniki standardowego wyposażenia, np. zlew jednokomorowy, który pozwoli ci na zachowanie większej powierzchni blatu roboczego. Jeśli niewiele gotujesz, wybierz płytę dwupalnikową, oszczędzając miejsce na blacie. Oprócz tego wykorzystaj potencjał składanego stołu i mobilnych mebli typu barek czy wózek.

Nie bój się też relingów – specjalne listwy lub drążki wyposażone w haczyki lub koszyki pomieszczą niezbędne akcesoria i dodadzą kuchni wyrazu. Wybieraj wielofunkcyjne sprzęty, które zastąpią kilka urządzeń, na przykład planetarne roboty kuchenne Kenwood Prospero+ z różnymi przystawkami służące między innymi za mikser, urządzenie do rozrabiania ciasta drożdżowego lub na chleb, maszynkę do mielenia mięsa, blender, malakser, sokowirówkę czy nawet młynek do kawy. Takie rozwiązanie pozwoli ci na zaoszczędzenie zarówno miejsca w kuchni, jak i wydatków.

Najważniejszą zasadą w projektowaniu każdej kuchni, także tej małej, jest jednak aranżowanie jej według własnych potrzeb, preferencji i gustu. Jej styl i design powinny być w pełni zgodne z tobą. Kuchnia musi być funkcjonalna, ale też ma ci się podobać.

Mała kuchnia w bloku - jak ją aranżować - infografika