Modne naczynia emaliowane - Gotuj na zdrowie!

W polskiej kuchni chętnie wykorzystujemy przepisy naszych mam i babć. Jednak staramy się, aby dzisiejsze gotowanie było bardziej nowoczesne. Nowoczesne czyli ZDROWE! I dotyczy to zarówno wyboru składników, maksymalnego wykorzystywania produktów, ale również używania garnków, które pozwalają nam na zdrowe przygotowywanie posiłków. Naczynia emaliowane zyskują drugą młodość. Dlaczego? Ich antyalergiczne i prozdrowotne atrybuty doceniane są przez świadomych konsumentów, którym zależy na ekologii, dobrym samopoczuciu i prawdziwym smaku. Wśród nich znalazła się również Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka, i autorytet w temacie zdrowej kuchni, która od lat, zachęca Polaków do zmiany codziennych nawyków i pokazuje jak dzięki prostym rozwiązaniom zadbać o nasze zdrowie i środowisko.

Czy wiesz, co jesz?

Kim jest Katarzyna Bosacka? Polska dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka publikacji na temat zdrowia, urody, nauki, medycyny i wychowania dzieci. Z wykształcenia jest polonistką. Wielką popularność przyniosły jej programy takie jak: "Wiem, co jem", "Wiem, co kupuję", "O, matko!", "Co nas truje?" czy "Gwiazdy od kuchni". Od sierpnia 2019 prowadzi kanał na platformie YouTube pod nazwą EkoBosacka, zajmujący się zdrowym gotowaniem, jedzeniem i ekologią. W programie Pani Katarzyna zachęca widzów do zmiany codziennych nawyków. Co więcej, dzięki swojemu kanałowi na YouTube pokazuje jak dbać o zdrowie i środowisko.

Emalia na zdrowie!

Pani Katarzyna często podkreśla, że w jej domu rodzinnym gotowało się codziennie i to z wykorzystaniem najlepszych produktów. Powtarza, że na zdrowe gotowanie wpływają różne rzeczy. Podczas zakupów musimy odpowiedzialnie sięgać po produkty, szczególnie te, które zostaną z nami przez lata – jak naczynia kuchenne, ponieważ mogą one wpływać na smak i właściwości przygotowywanych potraw. Podobnie jak chętnie korzystamy z przepisów naszych mam i babć, tak  również wykorzystujmy ich wiedzę i doświadczenie w sprawie wyboru naczyń kuchennych. Starajmy się, aby nasze gotowanie było bardziej zdrowo – nowoczesne, a garnki emaliowane to przecież najzdrowsza opcja przygotowywania posiłków. Dlatego też Katarzyna Bosacka zdecydowała się zostać ambasadorem marki Silesia, promując tym samym najzdrowsze garnki – zarówno w domu jak i w interencie.

Emaliowana powłoka nie pozwala na rozwój i rozmnażanie się bakterii oraz powstrzymuje przedostawanie się szkodliwych substancji do potrawy. Nie wchodzi też w reakcje z gotowanymi produktami dlatego masz pewność, że przygotowanie chociażby kwaśnych zup, tak uwielbianych przez Polaków, jak na przykład kapuśniak czy pomidorowa, będzie zdrowe i bezpieczne. A do tego, przyrządzoną potrawę możesz w naczyniu emaliowanym przechować w lodówce, aby  kolejnego dnia, podgrzać i zaserwować domownikom. Cały czas wykorzystujesz z tylko jeden garnek, oszczędzasz w ten sposób swój czas oraz wodę potrzebną do mycia. Czyli w efekcie swoje pieniądze!

Naczynia emaliowane zyskały już wielu zwolenników również dzięki swoim właściwościom hipoalergicznym.  Stworzone ze stalowego korpusu, który pokryty jest szczelnie kilkoma warstwami emalii, stają się naczyniami doskonałymi dla osób z alergią, a także małych dzieci. Do tego garnki emaliowane posiadają właściwości zbliżone do szkła czyli nie pochłaniają smaków i zapachów, więc przy każdym gotowaniu wydobywasz prawdziwy smak potraw.

Jak duży garnek wybrać do swojej kuchni?

Podczas przygotowywania potraw często borykamy się z problemem zbyt dużego lub małego garnka. Pamiętajmy, że składniki w trakcie gotowania zmniejszają swoją objętość, ale na początku musimy mieć odpowiednio duże naczynie, aby pomieściło nasze produkty i pozwoliło nam na swobodne mieszanie zawartości. W kuchni oprócz dużych garnków przydadzą się również niewielkie rondelki do podgrzania porcji zupy dla jednej osoby, czy też do podgrzania mleka.  Szeroka oferta naczyń emaliowanych Silesia, w której skład wchodzą produkty w wielu kształtach i rozmiarach, pozwoli Ci przygotować praktycznie każde danie w wygodny sposób. W ofercie oprócz garnków, rondli i kubków znajdziesz również pojemne brytfanny do przygotowania przepysznej pieczeni.

Klasyka i nowoczesność

Dzisiejsza oferta marki Silesia to zarówno produkty o tradycyjnych kształtach, prezentowane w klasycznych wzorach i kolorach, a także propozycje bardziej nowoczesne, w których emalia połączona została z elementami stali nierdzewnej oraz szkła. W ofercie marki swojska estetyka przeplata się ze współczesnymi trendami kolorystycznymi i wzorniczymi. Różnorodność form, wzorów i kolorów oraz uniwersalność emalii sprawia, że naczynia emaliowane doskonale sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno tradycyjnej jak i nowoczesnej.

Czy wiesz, że…

Wiele osób nie jest świadomych tego, że naczynia emaliowane idealnie działają na kuchenkach indukcyjnych. A to dlatego, że ich korpus wykonany jest z blachy o właściwościach ferromagnetycznych, którą następnie pokrywa się warstwami emalii. Przy produkcji nie trzeba dokładać żadnych specjalnych nakładek na spód garnka. Korpus wykonany z jednego kawałka stali ferromagnetycznej perfekcyjnie działa na indukcji, równomiernie rozprowadza ciepło i jest odporny na odkształcenia.

Garnki emaliowane można używać na wszystkich rodzajach kuchenek oraz w piekarnikach, a gładką powierzchnię łatwo umyjemy po skończonym gotowaniu, pod bieżącą wodą lub w zmywarce.

Kuchnia regionalna

Polska kuchnia jest bardzo smaczna i aromatyczna, ale też niezwykle zróżnicowana regionalnie. Emaliowane naczynia sprawdzą się podczas gotowania najróżniejszych potraw. Wraz z Katarzyną Bosacka zapraszamy Państwa na południe Polski. Okazuje się, że Śląsk nie tylko roladą, modrą kapustą i kluskami stoi…