Uprawa warzyw dla początkujących

Samodzielna uprawa warzyw przynosi mnóstwo satysfakcji. Trudno o pożyteczniejsze hobby - wolne od chemii, pełne witamin warzywa z własnego ogrodu to najwartościowsza żywność. Z naszą podręczną ściągawką uprawa warzyw dla początkujących okaże się dziecinnie łatwa!

NASIONA WARZYW KUP W SKLEPIE ŚWIAT KWIATÓW

Jakie warzywa dla początkującego działkowca?

Przygodę z samodzielną uprawą warzyw warto zacząć od gatunków, które dobrze udają się w odkrytym gruncie. W każdym przydomowym warzywniku powinny znaleźć się wczesne, banalnie proste w uprawie warzywa doskonałe do kanapek i surówek: sałata masłowa i rzodkiewka. W nieco późniejszym terminie, pod koniec maja, pozyskuje się młodą marchew i buraczki ćwikłowe na tzw. zbiór pęczkowy oraz młodą kapustę. Na pierwszą połowę lata przypadają zbiory kalarepy, niewiele później zaczynamy sezon na fasolkę szparagową, zielony groszek, wczesne pomidory gruntowe, ogórki gruntowe i cukinię. Dłużej poczekamy na dynię olbrzymią, pietruszkę korzeniową, selera, pora, cebulę, czosnek, brokuły i kalafiory. Warto pamiętać zatem o możliwości planowania przedplonów i poplonów. Po wcześnie schodzącej z grządek sałacie można wysiać jeszcze ogórki, buraczki, koper i rzeżuchę, po rzodkiewce – bób, fasolę, groch, kapustę i kukurydzę.

Jak wybrać i gdzie kupić najlepsze nasiona?

Przed wizytą w sklepie ogrodniczym należy przygotować się na kolorowy zawrót głowy. W obrocie dostępne są liczne odmiany nasion warzyw dedykowane do uprawy amatorskiej. Każdego roku pojawiają się nowe! Dobrym wyborem dla początkujących okażą się nasiona warzyw F1. Są to mieszańce heterozyjne, które w pierwszym roku uprawy wydają wyjątkowo obfity plon, a pozyskane z nich owoce, korzenie i liście są nieprzeciętnie dorodne i bardzo smaczne. Warto zwrócić również uwagę na nasiona warzyw BIO, oznaczone zielonym listkiem – unijnym symbolem żywności ekologicznej. Te nasiona zostały zebrane z plantacji, na których nie używano oprysków. Są wolne od GMO, środków ochrony i nawozów sztucznych. Opłaca się przeglądać oferty sklepów internetowych, które mają zazwyczaj najszerszy wybór nowości. Koniecznie sprawdźmy, czy sprzedawca podał gramaturę, czyli ilość nasion w paczce – tylko w ten sposób możemy oszacować opłacalność zakupu.

Uprawa warzyw w ogrodzie – siew do gruntu czy produkcja rozsady?

Większość warzyw uprawianych w naszym klimacie znakomicie udaje się z siewu wprost do gruntu. Produkcja rozsady jest niezbędna w przypadku gatunków wrażliwych na przymrozki – przede wszystkim pomidorów, papryki i bakłażana. Z rozsady uprawia się także odporniejsze na chłody warzywa o bardzo długim okresie wegetacji, czyli brokuł, kalafior, seler i por. Do doniczek można wysiewać nasiona buraków, ogórków, sałaty i kapusty przeznaczonych na zbiór wczesny. Gatunki, które uprawia się wyłącznie z siewu wprost na grządki, to nieznoszące pikowania marchew i pietruszka korzeniowa, rośliny strączkowe oraz szybko rosnąca rzodkiewka.

Jak przygotować stanowisko?

Jaki areał przeznaczyć na grządki warzywne? Odpowiedź na to pytanie zależy od liczby osób, które będą korzystały z dobrodziejstw naszego ogródka. Minimalna ilość przestrzeni to 25 m2 na osobę, choć im większy warzywnik, tym lepiej. Pamiętajmy, że siew nasion warzyw zaczyna się wczesną wiosną, a kończy dopiero latem, ponieważ niektóre gatunki szybko plonujące (sałatę, rzodkiewkę, fasolę, kukurydzę) można wysiewać kilka razy – oczywiście dbając przy tym o zmianowanie. Stanowisko przeznaczone pod uprawę warzyw powinno być w pełni nasłonecznione, ulokowane w miejscu osłoniętym od silnego wiatru. Zadbajmy o dostatecznie lekką, przepuszczalną strukturę gleby. Większość gatunków preferuje podłoża mocno próchniczne, wilgotne, ale nie zlewne, o odczynie w zakresie 5,5-7,0 pH, czyli od lekko kwaśnego do obojętnego. Do nawożenia startowego, przeprowadzanego jesienią bądź na przedwiośniu, warto użyć nawozów organicznych, czyli samodzielnie przygotowanego, przefermentowanego, rozdrobnionego kompostu albo granulowanego obornika. Nawóz starannie przekopujemy z podłożem. Następnie całość grabimy i wyrównujemy, usuwając kamienie i korzenie chwastów. Na tak przygotowanym stanowisku zbierzemy obfity plon pysznych i zdrowych warzyw.

NAJLEPSZE NASIONA KUPISZ W TYM INTERNETOWYM SKLEPIE OGRODNICZYM