Jak nie marnować żywności? Oto kilka najważniejszych zasad

Martyna Trębacz
10.10.2016 16:00
Marnowanie żywności to jeden z największych problem współczesnego świata. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że żywność to nie tylko to co jemy, ale także jej produkcja, zużycie energii i wody, a także generowanie odpadów. Zatem wyrzucanie jedzenia jest równoznaczne z marnowaniem bardzo cennych globalnych zasobów, które służą nam wszystkim. W trosce o nas samych i naszą planetę warto dowiedzieć się, co możemy zrobić by nie marnować jedzenia, a tym samym by żyć ekologicznie i ekonomicznie!

Co najczęściej wyrzucają Polacy i dlaczego?

Choć ciężko w to uwierzyć, według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych na świecie wyrzuca się 1,3 mld ton jedzenia rocznie. Tylko w Polsce szacuje się, że marnuje się aż 9 mld ton żywności, co plasuje nad na 5. miejscu spośród krajów Unii Europejskiej, marnujących najwięcej pożywienia. Oznacza to, że każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie! Według badań aż 1/3 Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia i mimo licznych kampanii społecznych zachęcających do niemarnowania pożywienia, problem ten jest wciąż bardzo aktualny. Spośród najczęściej wyrzucanych produktów Polacy wskazali wędliny, pieczywo, warzywa, owoce oraz produkty mleczne. Jako powód wyrzucania żywności najczęściej wymienia się przegapienie terminu przydatności do spożycia, a także zbyt duże zakupy czy porcje posiłków. Aby zapobiec rosnącej tendencji do wyrzucania pożywienia, przygotowaliśmy kilka prostych i skutecznych zasad, które pozwolą zmniejszyć skale marnowanego jedzenia!

Jak nie marnować żywności? fot. mat. IKEA/sfmeble

Co zrobić by nie marnować jedzenia?

Marnowaniu żywności można oczywiście zapobiec. Najlepszą i najskuteczniejszą metodą jest zmiana nawyków. Każdy z nas bez wyjątku może żyć ekologicznie i ekonomicznie, wystarczy tylko, że w codziennym życiu zastosuje się do kilku prostych zasad. Aby żyć ekologicznie i unikać wyrzucania jedzenia warto zastosować zasadę "3xP" - czyli planuj, przeliczaj i przyrządzaj z głową! Nie ma sensu kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia, która następnie wyląduje w koszu. Zanim pójdziemy na zakupy warto wcześniej zaplanować listę zakupów, by uniknąć kupowania niepotrzebnych produktów. Dzięki temu zaoszczędzimy pieniądze i ograniczymy marnowanie żywności!

Jak nie marnować jedzenia? fot. Pixabay/sfmeble,DaWanda

Jak nie marnować jedzenia w lodowce?

Aby jedzenie, które kupujemy się nie marnowało ważne jest odpowiednie przechowywanie żywności. Musimy pamiętać, by każdy zakupiony przez nas produkt był przechowywany w odpowiednich warunkach, dzięki temu jego przydatność znacznie się wydłuży, a my nie zmarnujemy wydanych pieniędzy! Duża część produktów, które kupujemy w sklepach wymaga przechowywania w odpowiedniej temperaturze. Dlatego ważne jest by wygospodarować w lodówce miejsce na przechowywanie żywności, tak by w zasięgu naszego wzroku znajdowały się te produkty, które należy najszybciej wykorzystać. Warto by podzielić poszczególne półki w lodówce na konkretną żywność. Górna półka w lodówce może służyć do przechowywania gotowych potraw, środkowa do produktów, które mają krótki termin przydatności, natomiast dolną półkę można przeznaczyć na produkty, które psują się najszybciej i wymagają najniższej temperatury. Dolne szuflady to świetne miejsce na przechowywanie warzyw i owoców, a półki na drzwiach świetnie sprawdzą się do przechowywania mleka i soków.

Jak nie marnować jedzenia? fot. Pixabay/sfmeble

W czym przechowywać jedzenie?

Nawet trzymając jedzenie w lodówce ważne jest w czym je przechowujemy. Surowe mięso należy trzymać w zamkniętych pojemnikach, które powinny być poporcjowane i opisane. Wędlinę oraz sery najlepiej trzymać w plastikowych albo szklanych pojemnikach, dzięki temu dłużej pozostaną świeże i zdatne do jedzenia. Wszelkiego rodzaju ryby powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Aby nie straciły swojej świeżości dobrym pomysłem jest skropienie ryby sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. W przypadku gotowych potraw ważne jest by były one szczelnie zamknięte, najlepiej w słoiku. Świeże warzywa i owoce należy natomiast w otwartych pojemnikach, dzięki czemu nie stracą swoich walorów smakowych! W kuchni przechowujemy także wiele produktów, które nie wymagają niskich temperatur. Najlepszym pomysłem jest przesypanie mąki, płatków czy kaszy w szczelne, półprzezroczyste pojemniki, które z łatwością pozwolą sprawdzić, co jest w środku. Produkty te musimy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, wtedy na dłużej pozostaną zdatne do spożycia!

Jak nie marnować jedzenia? fot. Homebook/sfmeble

Co zrobić z resztkami żywności?

Nawet dokładnie planując jadłospis może się zdarzyć, że nie zdołamy zjeść wszystkiego, co przygotujemy. Wtedy, zamiast wyrzucać jedzenie, możemy je wykorzystać następnego dnia, albo zamrozić. Jeśli więc z obiadu zostaną nam resztki, można zabrać je do pracy następnego dnia, w ten sposób nie tylko nie zmarnujemy jedzenia, ale także zaoszczędzimy pieniądze i czas na przygotowywanie posiłku. Mając na względzie naszą planetę i globalny problem jakim jest marnowanie jedzenia, warto skorzystać z powyższych rad, by uniknąć wyrzucania jedzenia. W ten sposób nie tylko nie zmarnujemy pożywienia, ale także zaoszczędzimy. Dzięki temu szybko okaże się, że będąc ekologicznym, jesteśmy także ekonomiczni!

Jak nie marnować jedzenia? fot. Pixabay/sfmeble,DaWanda

Kupujesz zbyt wiele posiłków, które następnie lądują w kosztu? Nie wiesz co zrobić z nadmiarem jedzenia w Twojej kuchni? Chcesz zapanować nad nieładem w lodówce i wprowadzić do niej harmonię i porządek? Wystarczy, że wprowadzisz w życie opisane nawyki, a zamiast wyrzucać pożywienie, wykorzystasz je, oszczędzając przy tym pieniądze i czas. Poniżej przedstawiamy 18 produktów, które powinny znaleźć się w każdej kuchni!