Jak wybrać idealny ekspres do kawy?

Karolina Mucha/AZ
07.02.2019 09:00
Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez choćby małej kawy. Pijamy zmieloną ziarnistą lub rozpuszczalną, jednak każdy kawosz powinien mieć w swoim domu ekspres do kawy, który pozwoli przyrządzić pełnowartościowy napój. Podpowiadamy, jak wybrać idealny ekspres do kawy!

Magia kawy - jaki ekspres wybrać?

Ekspres do kawy
Fot. Shutterstock

Największą liczbą opcji charakteryzują się ekspresy ciśnieniowe, które dostępne są w różnych wersjach. Ekspres automatyczny jest zdecydowanie strzałem w dziesiątkę dla osób, które potrzebują kawy szybko i bez wysiłku. Ekspresy tego typu mają wiele zalet i mogą przygotować praktycznie każdą kawę: espresso, kawę czarną, a jeśli urządzenie ma pojemnik na mleko i dyszę do jego spieniania, nie będzie problemu z przygotowaniem latte, cappuccino czy machiato.

Popularnym rozwiązaniem jest ekspres na kapsułki, on również jest automatyczny, jednak możemy używać do niego jedynie takiej kawy, którą przewidział producent - zmielonej i zamkniętej w kapsułce. Ekspres kapsułkowy szybko przygotuje kawę, jednak nie będziemy mieli możliwości przyrządzenia kaw mlecznych.

Dla bardziej wymagających został stworzony ekspres kolbowy, jednak do przygotowania w nim kawy potrzeba dodatkowych elementów. Nie obędziemy się bez osobnego młynka do kawy. Ten rodzaj ekspresu pozwoli na zrobienie jedynie espresso. Do przyrządzenia kawy mlecznej konieczna jest dysza do spieniania mleka.

Do domowego, wygodnego użytku zdecydowanie polecamy ekspresy ciśnieniowe.

Na jakie parametry zwrócić uwagę?

Ekspres do kawy
Fot. Shutterstock

Wybierając ekspres do kawy, największą uwagę należy zwrócić na jego moc. Najlepiej wybrać ekspres wysokociśnieniowy, który osiąga nawet 15 barów, podczas gdy do przygotowania espresso wystarczy 9 barów. Odpowiednie ciśnienie pozwoli zaparzyć dobrej jakości kawę, która nie będzie lurą.

Drugim ważnym parametrem jest temperatura oraz moc grzałki. Im większą moc będzie miał nasz ekspres, tym urządzenie będzie osiągało stabilniejszą temperaturę. Aby przygotować pełnowartościowy napój, potrzeba temperatury około 90 stopni. Przed zrobieniem kawy warto przepuścić trochę wody, aby ekspres się rozgrzał.

Nie bez znaczenia jest pojemność zbiornika na wodę. Kiedy zaprosimy gości, z całą pewnością przyda się zbiornik o pojemności nawet 1 litra, żebyśmy nie musieli go napełniać po zrobieniu jednej filiżanki napoju.

Doskonałym rozwiązaniem jest kupno ekspresu z wbudowanym młynkiem, który usprawni przygotowywanie codziennej kawy. Świeżo zmielona kawa to gwarancja znakomitego aromatu.

Wielbiciele latte na pewno nie obędą się bez dyszy do spieniania mleka! Wbudowany pojemnik z rurką pozwoli podgrzać mleko do odpowiedniej temperatury i wspaniale go spieni. Pijąc kawę przygotowaną w ekspresie, poczujemy się jak w kawiarni.

Akcesoria do parzenia kawy

Ekspres do kawy
Fot. Shutterstock

Ekspresy automatyczne mają już wbudowany młynek do kawy oraz dyszę do spieniania mleka. Jeśli jednak zdecydujemy się na inny model, niezbędny będzie młynek ręczny lub elektryczny oraz spieniacz do mleka, dzięki któremu nasza kawa będzie niepowtarzalna. By zapewnić sobie wygodę, warto zaopatrzyć się w dzbanek do spieniania mleka.

W kuchni nie powinno zabraknąć szczelnego pojemnika do przechowywania ziaren kawy, by nie wywietrzał ich aromat. Świeżo zaparzona kawa pobudzi nasze zmysły, także estetyczne, dlatego warto kupić eleganckie i jednocześnie wygodne filiżanki do espresso oraz cappuccino. Nie może zabraknąć również wysokich szklanek z grubszymi ściankami do latte oraz długich łyżeczek.