6 produktów, które warto jeść zimą. W czym je serwować?

Martyna Trębacz
16.01.2017 11:00
Zima to czas, kiedy musimy szczególnie zwracać uwagę na to, co jemy. Mróz i krótkie dni nie sprzyjają stosowaniu wyszczuplającej diety, a właśnie w okresie zimowym jesteśmy narażeni na przyrost wagi, a co za tym idzie gorszy nastrój. Z zimowym łakomstwem można jednak walczyć, a co więcej, zwiększyć odporność organizmu a nawet poprawić swoją figurę i samopoczucie. Zobacz, które produkty należy włączyć do zimowej diety, aby już za kilka miesięcy móc pochwalić się smukłą sylwetką!

Co należy jeść zimą? Łosoś i kasza!

Produktem, którego nie może zabraknąć w naszej diecie zwłaszcza w okresie zimowym  jest.... łosoś! Dzięki zawartym w jego mięsie nienasyconym kwasom tłuszczowym omega 3 jest to jedna z najzdrowszych ryb. Jest ona wyjątkowo bogata w witaminy B, D, A, E oraz fosfor i wapń. Składniki te mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, w szczególności korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci. Łosoś jest szczególnie polecany osobom, które mają wysokie ciśnienie. Warto więc wprowadzić go do naszej zimowej diety i cieszyć się jego smakiem i wyjątkowymi walorami zdrowotnymi.

Zima to czas, kiedy same warzywa, owoce czy ryby mogą nie wystarczyć, byśmy nie odczuwali głodu, a organizm prawidłowo funkcjonował. Warto uzupełniać posiłki produktami zawierającymi węglowodany - zwłaszcza kaszami. Mimo, że kasza jest produktem wysokokalorycznym - nie tuczy! Jest bogata w błonnik, minerały i witaminy, które zwłaszcza zwłaszcza zimą są na wagę złota!

6 produktów, które warto jeść zimąfot. Pixabay

Zdrowie produkty, które należy jeść zimą! Czosnek i czekolada

Nie wszyscy doceniają zbawienny dla zdrowia wpływ warzyw i owoców, tymczasem ona własnie pozwalają nam wzmocnić odporność. Jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków jest czosnek. Regularnie jadany nie tylko uchroni nas przed zwykłym przeziębieniem, ale także przed poważniejszymi infekcjami. Nie bez powodu chorym często podaje się mleko z czosnkiem i miodem - dzięki zawartym w czosnku związkom chemicznym szybciej wrócimy do zdrowia! Niestety, niektórzy unikają czosnku z powodu jego intensywnego, charakterystycznego zapachu.

Na szczęście są także produkty, które poza walorami zdrowotnymi, są po prostu smaczne i lubimy je prawie wszyscy. Świetnym przykładem jest czekolada. Z pozoru nie jest to produkt dietetyczny, jednak jeśli wybierzemy gorzką czekoladę, możemy cieszyć się zdrowiem i lepszym samopoczuciem. Składniki w niej zawarte spowalniają procesy starzenia, chronią przed udarem, a nawet pomagają dbać o serce. Oczywiście, nie wskazane jest zjadanie całej tabliczki czekolady naraz - aby zachować zdrowie, wystarczy zjeść kilka kawałków!

6 produktów, które warto jeść zimąfot. Pixabay

Zimą postaw na zupy!

Kiedy na dworze śnieg i mróz ważne jest, aby posiłki, które spożywamy były ciepłe, dlatego warto wprowadzić do jadłospisu zupy. Nie tylko są one smaczne i pożywne, ale także bogate w witaminy, potrzebne nam zwłaszcza w okresie zimowym. Świetnie sprawdzają się zupy warzywne z brokułami, burakami, marchwią, cebulą, kapustą i warzywami strączkowymi. Jeśli lubimy te o gęstej konsystencji, możemy przygotować z dowolnych warzyw zupy - kremy. Ważne, by pamiętać także o korzystnych dla naszego zdrowia ziemniakach, selerze i porze. Sezonowe odżywianie może pomóc nam zachować zdrowie i odporność, dzięki czemu nie straszne nam będą żadne infekcje i przeziębienia!

6 produktów, które warto jeść zimąfot. Pixabay

Szukasz inspiracji na zimową dietę? Skorzystaj z naszych propozycji i odmienić swoje życie!

Zapisz