Płyta gazowa - wady i zalety [REDAKCJA RADZI]

Płyta kuchenna to obowiązkowy element wyposażenia kuchni. Wybierając model płyty gazowej, zwracamy uwagę na ilość zużywanej przez nią energii, komfort użytkowania, kwestie estetyczne, ale też liczbę i rozkład palników. Przeczytajcie, jakie wady i zalety ma taka płyta!

Fot. Homebook

Płyty gazowe wybierane są najczęściej przez miłośników wnętrz klasycznych. Ich właściciele zgodnie potwierdzają, że jedzenie gotowanie na wolnym ogniu dużo lepiej smakuje. Model ten wybierany jest także ze względu na niskie koszty zakupu i eksploatacji.

Płyta gazowa wyposażona jest zwykle w 4 palniki: największy o dużej mocy grzania, mały i 2 średnie. Nowoczesne płyty wyposażono w podwójne lub potrójne korony, dzięki czemu mają one większą moc grzania. Gotowanie na tym modelu płyty będzie na pewno komfortowe, ponieważ stabilny ruszt podtrzymuje garnki z okrągłym dnem.

Nowoczesne płyty gazowe zadbają o bezpieczeństwo domowników. Wbudowany czujnik odetnie gaz w momencie, gdy zgaśnie ogień. Wadą jest powstawanie nalotu na garnkach, które potem wymagają czyszczenia.

Poniżej znajdziecie kilka modeli płyt gazowych.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA