P造ta gazowa - wady i zalety [REDAKCJA RADZI]

Karolina Mucha
29.10.2018 13:00
P造ta kuchenna to obowi您kowy element wyposa瞠nia kuchni. Wybieraj帷 model p造ty gazowej, zwracamy uwag na ilo嗆 zu篡wanej przez ni energii, komfort u篡tkowania, kwestie estetyczne, ale te liczb i rozk豉d palnik闚. Przeczytajcie, jakie wady i zalety ma taka p造ta!

P造ta gazowa
Fot. Homebook

P造ty gazowe wybierane s najcz窷ciej przez mi這郾ików wn皻rz klasycznych. Ich w豉軼iciele zgodnie potwierdzaj, 瞠 jedzenie gotowanie na wolnym ogniu du穎 lepiej smakuje. Model ten wybierany jest tak瞠 ze wzgl璠u na niskie koszty zakupu i eksploatacji.

P造ta gazowa wyposa穎na jest zwykle w 4 palniki: najwi瘯szy o du瞠j mocy grzania, ma造 i 2 鈔ednie. Nowoczesne p造ty wyposa穎no w podwójne lub potrójne korony, dzi瘯i czemu maj one wi瘯sz moc grzania. Gotowanie na tym modelu p造ty b璠zie na pewno komfortowe, poniewa stabilny ruszt podtrzymuje garnki z okr庵造m dnem.

Nowoczesne p造ty gazowe zadbaj o bezpiecze雟two domowników. Wbudowany czujnik odetnie gaz w momencie, gdy zga郾ie ogie. Wad jest powstawanie nalotu na garnkach, które potem wymagaj czyszczenia.

Poni瞠j znajdziecie kilka modeli p造t gazowych.

Komentarze (29)
Zaloguj si
  • kali23

    Oceniono 8 razy 8

    畝den prawdziwy kucharz nie u篡wa nic innego ni p造ty gazowe.

  • allegropajew

    Oceniono 3 razy 1

    Mia貫m 6-palnikowego Smega (kosztowa 1600 z w 2001 roku), dzia豉 zapewne do dzi. Jedyna wada to szeroko嗆 -- 70 cm. Genialna! Palnik tr鎩wie鎍owy 3,5kW. Palnik pod逝積y 2kW. Dwa ma貫 (1kW) i dwa 鈔ednie (1,5kW). Nadto jeden ma造 by w linii z pod逝積ym co naturalnie obs逝giwa這 bardzo d逝gie rondle.
    Trzy niezale積e ruszty, pokr皻豉 na przedniej 軼iance skosem. Warte tych pieni璠zy.

    Go軼iula

  • rozaliaroyale

    Oceniono 11 razy 7

    omijajcie p造ty gazowe z indywidualnymi palnikami - nie mo積a nawet w garze zamiesza 瞠by nie spad

  • kiker1

    Oceniono 19 razy -13

    W obecnych czasach p造ta gazowa nie ma sensu. Indukcja jest albo lepsza, albo r闚nie dobra.

    1. G堯wna zaleta gazu to mo磧iwo嗆 szybkiego zwi瘯szenia/zmniejszenia p這mienia. W p造tach ceramicznych nie by這 to mo磧iwe, ale indukcja jest r闚nie dobra.
    2. Gaz jest tani, ale indukcja r闚nie tania. W przypadku indukcji pr康 ogrzewa to, co trzeba - wn皻rze naczynia. W gaz闚ce spalaj帷y si gaz ogrzewa powietrze nad palnikiem, to za powierzchni zewn皻rzn naczynia, od kt鏎ej nagrzewa si wn皻rze. Gaz jest tani, ale straty du瞠. Do tego trzeba doliczy koszty sta貫 pod陰czenia inst. gazowej. Pod陰czenie elektryczne w domu i tak mamy, inst. gazow najcz窷ciej utrzymujemy jedynie ze wzgl璠u na kuchenk. Nawet je郵i nic nie gotujemy, p豉cimy sta陰 op豉t.
    3. Kiedy kuchenki gazowe mia造 ten atut, 瞠 przy przerwanej dostawie pr康u mog造 dalej dzia豉. W nowych modelach to i tak nie jest mo磧iwe.

    A reszta to ju przewaga indukcji:

    4. ζtwiejsza w budowie i serwisowaniu instalacja zasilaj帷a.
    5. Bezpiecze雟two. Niczego nie da si podpali, oparzy si mo積a najwy瞠j o szklan p造t (ciep這 wt鏎ne). Brak ruszt闚 daje wi瘯sz stabilno嗆 naczy. Jak zapomnimy wy陰czy palnik - nic si nie stanie, najwy瞠j zniszczymy garnek. Plus kwestia bezpiecze雟twa samego gazu.
    6. Kuchenki gazowej absolutnie nie mo積a instalowa w zabudowanej kuchni (co ludzie cz瘰to ignoruj).
    7. OPARY! Kuchenk gazow mo積a nie tylko ugotowa obiad, ale i ogrza ca豉 kuchni. Osad zbiera si na wszystkich okolicznych meblach.
    8. Estetyka i higiena - szklan p造t 豉twiej umy.
    9. Dodatkowe wyposa瞠nie. Indukcje mog mie timer, termometr, czujnik kszta速u naczynia, masy. I to wszystko mo瞠 sterowa palnikiem.
    10. Wi瘯sza moc grzewcza. Kto pr鏏owa u篡wa woka na domowej kuchence gazowej, wie, o czym m闚i.

    Najlepszy dow鏚 wy窺zo軼i indukcji to restauracje. Kuchenki gazowe przetrwa造 tam epok p造t elektrycznych, kuchenek ceramicznych, ale z indukcj przegrywaj.

    Kuchenk gazow polecam na kemping.

  • anette444

    Oceniono 14 razy 10

    Z tych wysokich 瞠liwnych palnik闚 zsuwaj si garnki. S niebezpieczne. Moja kole瘸nka mocno si poparzy豉.

  • sselrats

    Oceniono 12 razy 2

    Przed zdecydowaniem pomiedzy gazem i indukcja porownywalem koszty eksploatacji wynikajace ze sprawnosci cieplnej ukladu. Wyszlo na to samo. Wybralem gaz bo szybciej gotuje.

  • sselrats

    Oceniono 10 razy 2

    "P造ty gazowe wybierane s najcz窷ciej przez mi這郾ik闚 wn皻rz klasycznych bo jedzenie gotowanie na wolnym ogniu du穎 lepiej smakuje." WTF?

  • sselrats

    Oceniono 4 razy -2

    Uau, kto to projektowal? Ochyda. I dlaczego tylko 4 palniki a nie 5? Zobaczcie sobie Whirlpool albo Frigidaire.

  • rabieg

    Oceniono 12 razy 12

    Prosz zwr鏂i uwag na ruszt. Mojej 穎nie spad豉 patelnia z rozgrzanym t逝szczem i si poparzy豉. Wystarczy ma貫 przesuni璚ie od 鈔odka palnika i...katastrofa, zwa篡wszy, 瞠 鈔odek patelni nie jest 鈔odkiem ci篹ko軼i.
    Niekt鏎e ruszta s 幢e skonstruowane w swej formie, nie zapewniaj bezpiecze雟twa.

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX