Szybkowar - garnek dla zapracowanych. Jak działa? Gdzie kupić? Przegląd

Szybkowar to bardzo szczelny garnek, w którym podczas gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia. Wbrew pozorom gotowanie w szybkowarze nie jest niczym strasznym ani skomplikowanym. Czasy, w których gotujący się krupnik lądował na suficie bezpowrotnie minęły. Nowoczesne szybkowary są bezpieczne, a przygotowywanie w nich potraw ma wiele zalet.

Szybkowar - co to jest i z czego jest wykonany?

Szybkowar to idealny garnek dla zapracowanych i wszystkich, którzy nie mają czasu na przygotowywanie potraw, zwłaszcza tych czasochłonnych. Jeśli zależy nam na maksymalnym skróceniu czasu gotowania, będzie to z pewnością idealny zakup. Szybkowar, czyli inaczej garnek ciśnieniowy najczęściej jest wykonany ze stali nierdzewnej albo z aluminium. W zależności od potrzeb, można wybrać model dostosowany do kuchni gazowej, elektrycznej, indukcyjnej lub ceramicznej, ale istnieją także modele podłączane do prądu.

SzybkowarSzybkowar Fot. frankherbert.pl

Jak działa szybkowar? 

Zanim zdecydujemy się na jego zakup, warto sprawdzić, jak należy z niego korzystać. Składniki umieszczamy w garnku, który szczelnie zamykamy. Poddajemy je działaniu wysokiej temperatury oraz ciśnienia. Szybkowar stawiamy na kuchence, a gdy nasza potrawa jest gotowa, przeprowadzamy dekompresację i otwieramy garnek. Gotowe! To właśnie krótki czas gotowania sprawia, że szybkowar cieszy się tak dużym zainteresowaniem ze strony klientów. Jakie są inne plusy takiego rozwiązania?

Szybkowar - zalety

Szybkowary mają sporo zalet. Po pierwsze, gotuje się w nich bardzo szybko, co pozwala nam oszczędzić czas i energię. Ziemniaki będą gotowe w 8 minut, a przyrządzenie pieczeni wołowej zajmie tylko pół godziny. Co więcej, przygotowane w szybkowarze dania zachowują wartości odżywcze i mają piękny kolor. Uważa się nawet, że potrawy z szybkowaru smakują lepiej niż dania przygotowywane w tradycyjny sposób. Wszystko za sprawą szczelnej pokrywy, która zatrzymuje parę wodną i co za tym idzie pozwala utrzymać odpowiednią wilgotność potrawy. To jednak nie wszystkie zalety takiego rozwiązania. Gotując w szybkowarze możemy spodziewać się niższych rachunków za gaz lub prąd. Wszystko dlatego, że skraca się czas gotowania.  Co więcej, gotując w szybkowarze mamy pewność, że nasza potrawa nie będzie przypalona.

szybkowarszybkowar shutterstock

Oczywiście, każde rozwiązanie ma również minusy. Szybkowaru nie można otwierać w trakcie gotowania, przez co nie ma możliwości sprawdzenia smaku potrawy w trakcie gotowania. Dlatego koniecznie trzeba pamiętać, aby wszystkie przyprawy i potrzebne składniki dodać przed gotowaniem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA