Płyta indukcyjna, elektryczna czy gazowa? Co wybrać?

WG
05.12.2018 10:30
Gdy urządzamy kuchnię, dużym wyzwaniem jest wybór płyty grzewczej. Obecnie producenci oferują trzy rodzaje płyt - gazowe, elektryczne i indukcyjne. Czym się różnią? Jak wybrać płytę dopasowaną do naszych potrzeb? Przygotowaliśmy mały przewodnik.

Płyta gazowa

Gotowanie na gazie wciąż ma wielu zwolenników. Niektórzy twierdzą, że tak przygotowane potrawy mają lepszy smak. Gotowanie z ogniem daje też większe pole manewru (można np. opalić cebulę do rosołu). Płyty gazowe są też tańsze i mniej podatne na awarie. Minusy? Są trudniejsze w utrzymaniu czystości, zdecydowanie mniej bezpieczne niż elektryczne lub indukcyjne, a gotowanie na nich trwa znacznie dłużej.

Płyta elektryczna (ceramiczna)

Płyty elektryczne zasilane są prądem. Zamiast palników mamy nagrzewające się pola. Takie płyty są łatwe do utrzymania w czystości, gotuje się na nich szybciej niż na płytach gazowych i są tańsze niż płyty indukcyjne. Mają też minusy - w przypadku awarii prądu nie mamy możliwości gotowania, a nagrzaną płytą można się poparzyć.

Płyta indukcyjna

To odmiana płyty elektrycznej. Do gotowania wykorzystywane jest zjawisko indukcji (wytwarzania pola magnetycznego). To najdroższe z płyt, lecz jednocześnie mające najwyższą efektywność. Płyty indukcyjne są bezpieczne, łatwe do utrzymania w czystości, a gotowanie na nich jest bardzo szybkie. Niestety są one drogie, poza tym wybór płyty indukcyjnej wiąże się z koniecznością zakupu garnków ze stali ferromagnetycznej.

Więcej o:
Komentarze (62)
Zaloguj się
  • 3daniel3

    Oceniono 10 razy -10

    Taka płyta indukcyjna jak philip[iak - czy warto? Szukam sprawdzonych informacji.

  • macwies

    Oceniono 12 razy -8

    Polecam "redaktorowi" gotowanie na płycie gazowej gdy nie ma prądu.
    "Redaktor" zapewne miał na myśli płyty gazowe z XX wieku.
    Ze względu na elektryczne czujniki wypływu gazu użycie kuchenki gazowej bez podłączonego zasilania jest niemożliwe.

  • archieil

    Oceniono 10 razy -8

    Bezwzględnie indukcja dla każdego, który może przy okazji kupić sobie komplet garnków.

    Jeśli mamy garnków sporo to albo hybryda indukcja-ceramika czy halogen albo podobne rozwiązanie.

    Konieczne jest zadbanie żeby indukcja była cicha ale to na dziś jedyne sensowne rozwiązanie do kuchni.

  • p_architektoniczny

    Oceniono 11 razy -7

    Indukcyjną byl bral, a do niej dobrał jakis okap. Zna ktoś firmę globalo - bo się waham czy u nich kupić...

  • Halinus F.

    Oceniono 13 razy -5

    Gotowanie na gazie jest zdrowe i smaczne. Można gotować na bardzo małym płomieniu i mamy energetyczne jedzonko..
    Elektryczne gotowanie trochę mniej zdrowe, ale.....jeszcze można posmakować...ale znacznie droższa eksploatacja, przez duże straty ciepła.
    Gotowanie indukcyjne na trzecim miejscu jeżeli chodzi o zdrowie...tak naprawdę, nie do końca wiemy jaki ma wpływ na zdrowie. Potrawy są niesmaczne,(mają smak metalu, nie wiadomo czemu)
    No a koszty, niby najtańsze gotowanie, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że w momencie awarii, koszta naprawy przewyższają oszczędności na prądzie. Sterowniki ,inne elektroniczne części nie są tanie.
    Jakość potraw porównywalna do kuchenki mikrofalowej. Czyli prawie żadna.

  • madera123

    Oceniono 8 razy -2

    Po co kusicie indukcją jak wielka pyta ma sieć aluminiową lub nawet miedzianą ale max.3 kW,a zmiana na wyższą moc to wydatek kilkudziesięciu tys.zł i mordęga z administracją i dystrybutorem. Indukcja powinna być obowiązkowa u starszych osób,bo kuchnia gazowa grozi pożarem w razie nagłej niedyspozycji użytkownika

  • Paweł Konat

    Oceniono 1 raz -1

    paseo Solgaz to całkiem fajny wynalazek, który ma niesamowite parametry. Spalanie w zamkniętej komorze jest i wydajniejsze i bardziej bezpieczne. Wiadomo, że otwarty ogień to najgorsze co może być. Kontrolować to nie sposób. Sposób Solgaza to najlepsza alternatywa dla takiego rozwiązania.

  • paseo

    Oceniono 4 razy 0

    material kompletnie bez treści,pisany na kolanie.Sa tez ,drodzy eksperci pozal się Boze plyty gazowe BEZ plomienia;genioale plyty polskiej firmy Solgaz.Gaz spala się bezplomieniowo,daje 2 x wyzsza temerature i zużywa się go 2 x mniej.Plyta jest gladka jak indukcyjna,ma wszelkie zabezpieczneia i sterowana jest dotykowo w pelnym zakresie.

  • wookiee.chewbacca

    Oceniono 18 razy 0

    Gotujesz jajka. Na indukcji woda w garnku gotuje się po 50 sekundach, na gazie po 10 minutach.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX