Płyta indukcyjna, elektryczna czy gazowa? Co wybrać?

WG
05.12.2018 10:30
Gdy urządzamy kuchnię, dużym wyzwaniem jest wybór płyty grzewczej. Obecnie producenci oferują trzy rodzaje płyt - gazowe, elektryczne i indukcyjne. Czym się różnią? Jak wybrać płytę dopasowaną do naszych potrzeb? Przygotowaliśmy mały przewodnik.

Płyta gazowa

Gotowanie na gazie wciąż ma wielu zwolenników. Niektórzy twierdzą, że tak przygotowane potrawy mają lepszy smak. Gotowanie z ogniem daje też większe pole manewru (można np. opalić cebulę do rosołu). Płyty gazowe są też tańsze i mniej podatne na awarie. Minusy? Są trudniejsze w utrzymaniu czystości, zdecydowanie mniej bezpieczne niż elektryczne lub indukcyjne, a gotowanie na nich trwa znacznie dłużej.

Płyta elektryczna (ceramiczna)

Płyty elektryczne zasilane są prądem. Zamiast palników mamy nagrzewające się pola. Takie płyty są łatwe do utrzymania w czystości, gotuje się na nich szybciej niż na płytach gazowych i są tańsze niż płyty indukcyjne. Mają też minusy - w przypadku awarii prądu nie mamy możliwości gotowania, a nagrzaną płytą można się poparzyć.

Płyta indukcyjna

To odmiana płyty elektrycznej. Do gotowania wykorzystywane jest zjawisko indukcji (wytwarzania pola magnetycznego). To najdroższe z płyt, lecz jednocześnie mające najwyższą efektywność. Płyty indukcyjne są bezpieczne, łatwe do utrzymania w czystości, a gotowanie na nich jest bardzo szybkie. Niestety są one drogie, poza tym wybór płyty indukcyjnej wiąże się z koniecznością zakupu garnków ze stali ferromagnetycznej.

Komentarze (62)
Zaloguj się
  • Paweł Konat

    Oceniono 2 razy 0

    paseo Solgaz to całkiem fajny wynalazek, który ma niesamowite parametry. Spalanie w zamkniętej komorze jest i wydajniejsze i bardziej bezpieczne. Wiadomo, że otwarty ogień to najgorsze co może być. Kontrolować to nie sposób. Sposób Solgaza to najlepsza alternatywa dla takiego rozwiązania.

  • czemublokujecie_mikonto

    Oceniono 4 razy 2

    Nie chciałem gazu w kuchni, mimo że mam ogrzewanie domu gazem, więc idąc opiniami nowoczesności wybrałem indukcyjną. Płyta piękna i droga po dwóch latach wystrzeliła, coś w niej wybuchło, korki wybiło, naprawa koszmarnie droga, i po tygodniu strzelio coś następnego i co, znowu naprawiac na tydzień? To będą 4 naprawy i kupię nową płytę? Kupiłem nową pytę ceramiczną i jestem zadowolony. A płyta indukcyjna gotowała dziwnie. Nie widziała zbyt małego rondelka, mimo że specjalnie kupiony do takiej płyty, garnuszka to już w ogóle nie zauważy bo za mały. Gotując jajka na miękko, pó jajka wodniste, a pół na twardo-nie mozna było zrobić perfekcyjnych, na ceramicznej kłopotu nie ma. Gdybym miał gaz to bym kupował gazową płytę bezpłomieniową. Drugi raz już nic Samsunga nie kupię, szkoda że jak kupowałem to była nowość i nie było jeszcze w necie negatywnych opinii o tym badziewiu. Na szczęście piekarnik kupiłem innej firmy i jestem zadowolony.

  • paseo

    Oceniono 4 razy 0

    material kompletnie bez treści,pisany na kolanie.Sa tez ,drodzy eksperci pozal się Boze plyty gazowe BEZ plomienia;genioale plyty polskiej firmy Solgaz.Gaz spala się bezplomieniowo,daje 2 x wyzsza temerature i zużywa się go 2 x mniej.Plyta jest gladka jak indukcyjna,ma wszelkie zabezpieczneia i sterowana jest dotykowo w pelnym zakresie.

  • marekzak2

    Oceniono 6 razy 2

    Gaz w domu to potencjalny wybuch a spalanie nigdy nie jest całkowite, więc w powietrzu mnóstwo niespalonych do końca węglowodorów.

  • pick.up

    Oceniono 3 razy 1

    Odradzam kupowanie płyt licowanych. Są one przeznaczone pod blaty kamienne lub konglomeratowe, ale pomysłodawcy tego produktu w ogóle nie liczą się z możliwościami technicznymi producentów takich blatów. Wokół takiej kuchenki musi pozostać luz ok 1mm, żeby płyta bez problemu weszła. Wygląda to beznadziejnie, jak ktoś się napatrzy na wizualizacje, to potem ma zonka. A inaczej nie da się tego zrobić! To rozwiązanie dla kretynów - bo po co komu płyta na równi z blatem?? 10 lat temu popełniłem inny błąd, gdy projektant doradził mi płytę w kształcie nerki. Gdy płyta nieodwołalnie nawali, to znalezienie nerki o takich samych wymiarach graniczy z cudem. Podcięcie blatu do nowej płyty kosztowało mnie... prawie 600 zł :/

  • netgeeks

    Oceniono 3 razy 3

    Ale jaja, artykuł tylko po to, żeby sobie kliknąć w reklamy :D
    Polecam jednak korzystać z jakiś bardziej rzetelnych źródeł informacji, np.: www rtpajacyk.pl.net

  • Darek XYZ

    Oceniono 7 razy 3

    Ameryki autor nie odkrył! Ale istoty co wychodzi taniej gaz czy indukcja to juz nikt nie napisze. Zadnego bilansu zużycia gazu w stodunku do prądu nie podają.
    Indukcje sa bardzo awaryjne, natomiast kuchnia gazowa prawie wcale, a to że czas gotowania na indukcji krótszy to argument dla mnie np słaby. Zatem chyba gaz wygra w mojej kuchni.

  • Darek XYZ

    Oceniono 7 razy 3

    Artykuł że można sobie go w d... wsadzić.
    Jakby np. poddano koszty eksploatacji - zużycia prądu w stosunku do zużycia gazu - to już by miało jakiś sens umieszczać artykuł o takim tytule "...co wybrać ".
    A tak dalej nie wiemy co się bardziej opłaci gaz czy indukcja?! Awaryjność indukcji jest duż ale czas nagrzewania jest krótszy to fakt. Ale gaz chyba tańszy i awaryjność kuchenki znikoma.

  • madera123

    Oceniono 8 razy -2

    Po co kusicie indukcją jak wielka pyta ma sieć aluminiową lub nawet miedzianą ale max.3 kW,a zmiana na wyższą moc to wydatek kilkudziesięciu tys.zł i mordęga z administracją i dystrybutorem. Indukcja powinna być obowiązkowa u starszych osób,bo kuchnia gazowa grozi pożarem w razie nagłej niedyspozycji użytkownika

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX