Płyta indukcyjna, elektryczna czy gazowa? Co wybrać?

WG
05.12.2018 10:30
Gdy urządzamy kuchnię, dużym wyzwaniem jest wybór płyty grzewczej. Obecnie producenci oferują trzy rodzaje płyt - gazowe, elektryczne i indukcyjne. Czym się różnią? Jak wybrać płytę dopasowaną do naszych potrzeb? Przygotowaliśmy mały przewodnik.
Wr�� do artyku�u
Komentarze (62)
Zaloguj się
Pokaż wcześniejsze komentarze
  • paseo

    Oceniono 4 razy 0

    material kompletnie bez treści,pisany na kolanie.Sa tez ,drodzy eksperci pozal się Boze plyty gazowe BEZ plomienia;genioale plyty polskiej firmy Solgaz.Gaz spala się bezplomieniowo,daje 2 x wyzsza temerature i zużywa się go 2 x mniej.Plyta jest gladka jak indukcyjna,ma wszelkie zabezpieczneia i sterowana jest dotykowo w pelnym zakresie.

  • wookiee.chewbacca

    Oceniono 18 razy 0

    Gotujesz jajka. Na indukcji woda w garnku gotuje się po 50 sekundach, na gazie po 10 minutach.

  • madera123

    Oceniono 8 razy -2

    Po co kusicie indukcją jak wielka pyta ma sieć aluminiową lub nawet miedzianą ale max.3 kW,a zmiana na wyższą moc to wydatek kilkudziesięciu tys.zł i mordęga z administracją i dystrybutorem. Indukcja powinna być obowiązkowa u starszych osób,bo kuchnia gazowa grozi pożarem w razie nagłej niedyspozycji użytkownika

  • Halinus F.

    Oceniono 13 razy -5

    Gotowanie na gazie jest zdrowe i smaczne. Można gotować na bardzo małym płomieniu i mamy energetyczne jedzonko..
    Elektryczne gotowanie trochę mniej zdrowe, ale.....jeszcze można posmakować...ale znacznie droższa eksploatacja, przez duże straty ciepła.
    Gotowanie indukcyjne na trzecim miejscu jeżeli chodzi o zdrowie...tak naprawdę, nie do końca wiemy jaki ma wpływ na zdrowie. Potrawy są niesmaczne,(mają smak metalu, nie wiadomo czemu)
    No a koszty, niby najtańsze gotowanie, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że w momencie awarii, koszta naprawy przewyższają oszczędności na prądzie. Sterowniki ,inne elektroniczne części nie są tanie.
    Jakość potraw porównywalna do kuchenki mikrofalowej. Czyli prawie żadna.

  • p_architektoniczny

    Oceniono 11 razy -7

    Indukcyjną byl bral, a do niej dobrał jakis okap. Zna ktoś firmę globalo - bo się waham czy u nich kupić...

  • macwies

    Oceniono 12 razy -8

    Polecam "redaktorowi" gotowanie na płycie gazowej gdy nie ma prądu.
    "Redaktor" zapewne miał na myśli płyty gazowe z XX wieku.
    Ze względu na elektryczne czujniki wypływu gazu użycie kuchenki gazowej bez podłączonego zasilania jest niemożliwe.

  • archieil

    Oceniono 10 razy -8

    Bezwzględnie indukcja dla każdego, który może przy okazji kupić sobie komplet garnków.

    Jeśli mamy garnków sporo to albo hybryda indukcja-ceramika czy halogen albo podobne rozwiązanie.

    Konieczne jest zadbanie żeby indukcja była cicha ale to na dziś jedyne sensowne rozwiązanie do kuchni.

  • 3daniel3

    Oceniono 10 razy -10

    Taka płyta indukcyjna jak philip[iak - czy warto? Szukam sprawdzonych informacji.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX