Brytfanny i naczynia żaroodporne do pieczenia

Jedno naczynie, a tak wiele możliwości! Zapiekanka ziemniaczana, ryba z piekarnika, pieczone warzywa - brzmi pysznie? Naczynie żaroodporne lub brytfanna pomoże przygotować te wszystkie dania. Mamy również modele, które nie zrujnują domowego budżetu.

Brytfanny i naczynia żaroodporne - czy warto mieć je w kuchni?

Naczynia żaroodporne oraz brytfanny coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Dlaczego? To wielofunkcyjne i solidne naczynia, które ułatwią przygotowywania zapiekanek, mięs, ryb, ale też ciast. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się zbędne, przecież wszystkie te posiłki można przygotować w garnku, patelni czy zwykłej blaszce do pieczenia. Nic bardziej mylnego! Brytfanny i naczynia żarowe łączą w sobie funkcję garnka i patelni, a wykorzystasz je w kuchni nie tylko od święta. Warto też dodać, że niektóre potrawy po prostu lepiej przygotowywać w naczyniach specjalnie przystosowanych do wysokich temperatur, nie narażając tym samym garnków czy patelni na przypalenie.

Pieczenie w brytfannie i naczyniu żaroodpornym - zalety

Przygotowywanie potraw w brytfannach i naczyniach żaroodpornych niesie za sobą szereg zalet. Jakich? Przede wszystkim jest to duża oszczędność czasu. W jednym naczyniu mamy okazję przygotować obiad dla całej rodziny, niezależnie od tego czy zdecydujemy się na przygotowanie w brytfannie makaronu, zapiekanki, mięsa z kurczaka, ryby z piekarnika w naczyniu albo upieczenie ciasta. Brytfanna i naczynie żaroodporne to naczynia, które są wielofunkcyjne - umożliwiają zarówno pieczenie, duszenie, jak i gotowanie, wykorzystać możemy je do przygotowania niemal każdej potrawy.

Brytfanna oraz naczynie żaroodporne są naczyniami przestronnymi i głębokimi, dzięki czemu nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu, potrawy dzięki temu będą mniej kaloryczne i zdrowsze. Możliwość pieczenia i gotowania potraw z przykryciem lub bez, w zależności od preferencji umożliwia przygotowanie kruchych i soczystych dań - fani kurczaka z pewnością to docenią!

W sklepach znajdziemy brytfanny dwupoziomowe - to doskonała opcja, jeśli chcemy za jednym podejściem przygotować zarówno mięso, jak i ziemniaki czy warzywa. Jedno naczynie zmniejszy ilość zmywania, skróci czas przygotowywania obiadu i zdecydowanie ułatwi cały proceder gotowania obiadu dla rodziny. Dużym atutem brytfann i naczyń żaroodpornych jest fakt, że dzięki przykrywce naczynie utrzymuje ciepło dania przez dłuższy czas, a w naczyniu śmiało możemy serwować danie na stół.

Brytfanna z przykrywkąBrytfanna z przykrywką Fot. shutterstock Fot. shutterstock

Brytfanna do pieczenia - jaka będzie najlepsza?

Wybierając naczynie do zapiekania powinniśmy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonane. Naczynie powinno być żaroodporne , dzięki czemu przygotowywanie potraw w najwyższych temperaturach nie spowoduje zniszczenia garnka. Najlepiej wybrać naczynie zrobione z żaroodpornego szkła lub ceramiki, które nie zmieni smaku przygotowywanej w nim potrawy.

Kształt i forma brytfanny do pieczenia też są ważne. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań. Do przyrządzania zapiekanek funkcjonalne będą naczynia mniejsze, z kolei do pieczenia mięs lepiej mieć większą brytfannę. Nie trzeba wydawać fortuny, by kupić solidne naczynie. Warto kupić naczynie z pokrywką, dzięki której nie będzie ulatniać się para i potrawa pozostanie soczysta. Oprócz tego, przykrywka zapobiega ulatnianiu się witamin, dzięki czemu potrawa zachowuje swoje wszystkie aromaty i wartości odżywcze. Jeśli zaopatrzymy się w brytfannę z aromatyzerem, podlewać danie wodą lub specjalną zalewą będziemy mogli bez otwierania naczynia.

Dobrym wyborem są także brytfanny otwarte, bez przykrywki. Takie naczynie umożliwia podlewanie pieczonych mięs podczas pieczenia sosem lub piwem, a sprawia to, że danie jest soczyste w środku i z chrupiącą skórką. Brytfanna lub naczynie żarowe bez przykrywki sprawdzi się świetnie do przygotowywania zapiekanek, lasagne oraz ciast.

Brytfanna - z jakiego materiału?

Naczynia do zapiekania wykonywane są z różnych tworzyw, takich jak: aluminium, stal, szkło żaroodporne, żeliwo, ceramika lub glina. Brytfanna aluminiowa to model najpopularniejszy, ze względu na szybkie i równomierne nagrzewanie, łatwą dostępność, nieprzywierającą powłokę i małą wagę.

Na uwagę zasługują brytfanny ceramiczne , które są antyalergiczne i ekologiczne, ponieważ podczas gotowania i pieczenia nie wydzielają żadnych szkodliwych związków, nie wchodzą w reakcję chemiczne z produktami. Mają powłokę nieprzywierającą, szybko się nagrzewają i utrzymują długi czas ciepło, dodatkowo świetnie się prezentują podczas serwowania dań na stole.

Brytfanny stalowe są zdecydowanie najbardziej odporne i wytrzymałe. Rdza im nie straszna, są bezpieczne w kontakcie z żywnością, odporne na działanie kwasów oraz łatwe do utrzymania w czystości. Jeśli interesuje Cię brytfanna stalowa, warto wybrać model z rusztem, dzięki czemu będzie idealna do pieczenia mięs, ponieważ tłuszcz ocieknie na dno, a sama potrawa stanie się bardziej lekkostrawna i zdrowsza.

Nowoczesną alternatywą dla brytfann są modele silikonowe , które zyskują coraz większą popularność. Najczęściej spotykane są w postaci form do pieczenia ciast, babek, muffinek. Silikon jest odporny na działanie wysokich i niskich temperatur, a jego powłoka jest nieprzywierająca. Dodatkowo odpowiednio wykonana brytfanna silikonowa nie pochłania, ale i nie wydziela zapachów. Wadą tego naczynia jest fakt, że silikon podatny jest na odkształcenia.

Naczynie do zapiekaniaNaczynie do zapiekania Fot. shutterstock Fot. shutterstock

Brytfanna żeliwna

Brytfanna żeliwna często nazywana jest gęsiarką. Dlaczego? Żeliwo to materiał długowieczny, niemal niezniszczalny. Z pewnością niejedna babcia ma taką w swojej kuchni, a naczynie nadal prezentuje się bez zarzutu. Brytfanna żeliwna jest odporna na wilgoć i ścieranie, nawet otwarty ogień jest jej nie straszny. Naczynie bardzo równomiernie rozprowadza ciepło i bardzo długo je utrzymuje. Brytfanny żeliwne kupimy w formie prostokąta lub owalne, nowe modele często są emaliowane.

Naczynie żaroodporne

Żaroodporna brytfanna szklana to po prostu naczynie żaroodporne . Wykonane jest ze szkła borokrzemowego, dzięki czemu odporność na działanie wysokich oraz niskich temperatur jest naprawdę solidna. Naczynia żaroodporne znajdziemy w różnych kształtach: kwadratowe, prostokątne, owalne oraz okrągłe, w wersji z przykrywką lub bez. Świetnie sprawdzą się zarówno do przygotowywania mięs, ryb, zapiekanek oraz ciast. Do ciast naczynie żaroodporne będzie idealne, ponieważ brzegi ciasta często robią się od blaszek do pieczenia czarne i niesmaczne, tutaj unikniemy takiej sytuacji.

Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem

Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem będzie idealną opcją, jeśli chcemy zaserwować przygotowane danie gościom, a jednocześnie przez dłuższy czas zachować świeżość i odpowiednią temperaturę potrawy. Oprócz tego naczynie żaroodporne z podgrzewaczem świetnie się prezentuje na stole. Danie nie ostygnie, a umieszczone pod naczyniem świece typu tealight nie tylko dodadzą kolacji romantyzmu, ale i zadbają o utrzymanie temperatury dania. Naczynie wyposażone jest w specjalne uchwyty, które ułatwią przenoszenie.

Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem doskonale sprawdzi się przez cały sezon grillowania. Śmiało możemy dokładać do niego grillowane mięso, kiełbaski, szaszłyki oraz inne smakołyki, a przez cały czas grillowania ze znajomymi będziemy mogli delektować się ciepłym jedzeniem, bez potrzeby biegania do grilla.

Owalna brytfanna Tadar Kingstone Könighoffer o pojemności 8 lOwalna brytfanna Tadar Kingstone Könighoffer o pojemności 8 l Fot. Tadar Fot. Tadar

Więcej o:
Copyright © Agora SA