Brytfanny i naczynia żaroodporne do pieczenia

KM/WB
06.02.2020 15:40
Jedno naczynie, a tak wiele możliwości! Zapiekanka ziemniaczana, ryba z piekarnika, pieczone warzywa - brzmi pysznie? Naczynie żaroodporne lub brytfanna pomoże przygotować te wszystkie dania. Mamy również modele, które nie zrujnują domowego budżetu.

Brytfanna TADAR Kingstone Könighoffer, owalna, czarna, 8 l
Fot. Tadar

Wybierając naczynie do zapiekania powinniśmy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonane. Naczynie powinno być żaroodporne, dzięki czemu przygotowywanie potraw w najwyższych temperaturach nie spowoduje zniszczenia garnka. Najlepiej wybrać naczynie zrobione z żaroodpornego szkła lub ceramiki, które nie zmieni smaku przygotowywanej w nim potrawy.

Kształt i forma też są ważne. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań. Do przyrządzania zapiekanek funkcjonalne będą naczynia mniejsze, z kolei do pieczenia mięs lepiej mieć większą brytfannę. Warto kupić naczynie z pokrywką, dzięki której nie będzie ulatniać się para i potrawa pozostanie soczysta.

Naczynie żaroodporne czy brytfanna świetnie sprawdzi się także do podawania potraw na stół. Nie trzeba wydawać fortuny, by kupić solidne naczynie. Wybraliśmy dla was również tańsze modele.

Brytfanna z rusztem Tala Performance
Fot. Empik

Więcej o: