Kuchnia bez deski to tak samo jak ryba bez wody! Funkcjonalna deska pomoże w przygotowaniu śniadania, obiadu czy kolacji. Krojenie warzyw, pieczywa czy mięs będzie dużo wygodniejsze i prostsze!
Wybór odpowiedniej deski
Fot. materiały producenta, homebook, a-tabKupując deskę do krojenia nie poświęcamy zbyt dużo czasu na jej wybór. Sklepy oferują cały szereg różnych modeli i materiałów, z jakich są one wykonane. Deski drewniane, plastikowe, szklane, z marmuru czy też stali. Każda z nich ma swoje wady i zalety. W każdej kuchni powinno znajdować się kilka desek do krojenia, które będą się sprawdzały podczas krojenia różnych składników.
Przy zakupie deski do krojenia powinniśmy kierować się wygodą, bezpieczeństwem oraz tym, aby była praktyczna. Deska do krojenia powinna swobodnie mieścić się na blacie kuchennym, tak by nie ograniczała wykonywania innych czynności. Nie bez znaczenia jest również grubość materiału. Podczas krojenia mięs lepiej sprawdzi się grubsza deska, zapobiegnie to jej pęknięciu podczas rozbijania na przykład kotletów. Do krojenia warzyw przyda się elastyczna deska, która ułatwi przenoszenie pokrojonych składników.
Bardzo ważne jest, aby każda deska była utrzymana w czystości, żeby nie rozwinęły się na niej żadne bakterie niebezpieczne dla naszego organizmu. Niezależnie od materiału wykonania powinniśmy myć swoje domowe deski pod ciepłą wodą z płynem. Jako ciekawostkę warto dodać, że do dezynfekcji z przebarwień czy niechcianych zapachów świetnie sprawdzi się sól. Należy nią posypać deskę na kilka godzin a następnie spłukać.
Deska drewniana i plastikowa
Fot. domeckopol, CC0 Public DOmain, homebook, a-tabW polskich kuchniach zdecydowanie królują deski drewniane, które estetycznie wyglądają i przede wszystkim są bardzo trwałe. Ich ogromną zaletą jest fakt, że nie tępią noży i mają działanie bakteriobójcze. Niestety deski wykonane z drewna przejmują kolory oraz zapachy krojonych na nich produktów, w takim wypadku możemy zastosować sól, która lekko rozjaśni drewno i zlikwiduje zapachy. Dodatkowo bardzo łatwo nasiąkają wodą, dlatego pamiętajmy, żeby nigdy nie zostawiać jej mokrej, a umyciu przecierać do sucha. Dla lepszego zachowania pierwotnego stanu deski warto co jakiś czas naoliwiać ją oliwą z oliwek, dzięki czemu unikniemy rozklejania. Pamiętajmy, by nie wkładać drewnianej deski do zmywarki!
Deski plastikowe są uniwersalne i proste. Ich ogromną zaletą jest ich poręczność i łatwe utrzymanie w czystości, ponieważ możemy myć je w zmywarce, ale i ręcznie silnymi środkami. Ze względu na swoją miękkość nie tępią noży, jednak nie są odporne na zarysowania, dlatego łatwo się niszczą. Bardzo szybko się nacinają i ścierają, dlatego należy je często wymieniać. Deski z tworzywa sztucznego bardzo często posiadają rowki na bokach, dzięki czemu podczas krojenia mokrych składników woda nie kapie na blat kuchenny.
Deska szklana
Fot. ładnydom,pl, homebook, a-tab, nokautDeski wykonane ze szkła zyskują coraz więcej zwolenników, szczególnie w nowoczesnych aranżacjach kuchennych. Takie deski przede wszystkim są bardzo praktyczne i eleganckie. Szeroki wybór wzorów pozwoli na wybranie deski w różnych wariantach kolorystycznych i kuchennych motywach. Dzięki temu, że są pokryte szkłem hartowanym nie nagrzewają się pod wpływem wysokich temperatur. Ogromną zaletą jest możliwość mycia ich w zmywarce, nie wsiąka w nie woda i nie da się ich porysować. Jedynym mankamentem jest fakt, że łatwo mogą się potłuc, a noże podczas krojenia bardzo się tępią, dlatego przyda się porządna ostrzałka do noży.
Kolorowa deska wykonana ze szkła może się okazać pięknym elementem dekoracyjnym w kuchni.
Poniżej przedstawiamy 18 desek do krojenia z różnych materiałów. Każdy z Was z pewnością znajdzie odpowiednią dla siebie!