Najważniejsze sprzęty w kuchni, czyli idealna lodówka, kuchenka i piekarnik

Wybieraniu kuchennego sprzętu AGD zwykle towarzyszy mnóstwo emocji, chcemy, aby urządzenia były jak najlepszej jakości i pasowały do stylu wnętrza. Obowiązkowym kuchennym zestawem są lodówka, kuchenka i piekarnik. Czym się kierować przy wyborze, by posłużyły nam przez długie lata? Podpowiadamy!

Lodówka - gwarancja świeżej żywności!

Lodówka - gwarancja świeżej żywności!Lodówka - gwarancja świeżej żywności! Fot. materiały partnera, Samsung Fot. materiały partnera, Samsung

Wybierając lodówkę powinniśmy zadbać, aby miała wysokie parametry techniczne, była funkcjonalna, ale także, by pasowała do wystroju naszej kuchni.

Bardzo ważne są wymiary urządzenia. W sklepach dostępne są  lodówki jednodrzwiowe o szerokości 60 cm oraz dwudrzwiowe o szerokości 91 cm. Przed zakupem powinniśmy bardzo dokładnie zmierzyć, jakiej szerokości oraz wysokości powinna być lodówka odpowiednia do naszej kuchni. Lodówka bez zamrażarki dla jednej osoby powinna mieć pojemność 120 litrów, dla każdego kolejnego domownika należy doliczyć 30 litrów. Wielkość zamrażalnika jest uzależniona od indywidualnych potrzeb.

Istotna jest klasa energetyczna lodówki, od niej zależy ilość zużywanego prądu. Lodówki domowego użytku mają najczęściej oznaczenie A+. Warto zadbać, by wybrany sprzęt miał solidny agregat, który umożliwi odpowiednie chłodzenie oraz termostat, który pozwoli na regulację temperatury.

Pamiętajmy, aby nie ustawiać lodówki w pobliżu kuchenki lub kaloryfera, ponieważ bliskość źródła ciepła spowoduje większe zużywanie energii.

Kuchenka - która najlepsza?

Kuchenka - która najlepsza?Kuchenka - która najlepsza? Fot. mat. prasowe Fot. mat. prasowe

Kuchenka jest niezbędnym pomocnikiem w przygotowywaniu posiłków dla całej rodziny. Może być elektryczna, gazowa oraz, coraz bardziej popularna, z płytą indukcyjną.

Kuchenka elektryczna jest zdecydowanie najłatwiejsza w obsłudze i najczęściej wybierana do mieszkań, gdzie nie ma instalacji gazowej. Jest również łatwa w montażu - można ją ustawić niemal w każdym miejscu w kuchni. Bardzo łatwo utrzymać ją w czystości, ponieważ nie emituje spalin. Warto wybrać kuchenkę z płytą ceramiczną, która po włączeniu zmienia pod garnkiem kolor na czerwony. Zaletą tego rodzaju płyty jest dostosowywanie się pola grzewczego do wielkości naczynia, które na nim stoi.

Kuchenka z płytą na palniki gazowe idealnie wpisze się w styl wnętrz klasycznych i retro. Wiele nowoczesnych modeli ma wbudowany czujnik, który w momencie zgaśnięcia płomienia odcina gaz. To rozwiązanie korzystnie wpływa na bezpieczeństwo użytkowania kuchenki na gaz.

Hitem nowoczesnych kuchni jest płyta indukcyjna. Jej ogromną zaletą jest niskie zużycie energii, komfort użytkowania i estetyczny wygląd. Pod szklaną płytą znajdują się cewki indukcyjne. Gdy postawimy na płycie specjalne naczynia ze stali ferromagnetycznej (która przyciąga magnes), cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne, które z kolei wytwarza ciepło w naczyniu. Podgrzewa się zatem nie płyta (ogranicza to straty energii), ale dno garnka i przygotowywana potrawa. Taka płyta jest ze względów bezpieczeństwa i oszczędności energii najlepszym wyborem.

Piekarnik - wybierz najlepszy!

Piekarnik - wybierz najlepszy!Piekarnik - wybierz najlepszy! Fot. materiały partnera, Max Kuchnie Fot. materiały partnera, Max Kuchnie

Nieodłącznym elementem kuchennego wyposażenia jest także piekarnik, w którym można przygotować pyszne ciasta, soczyste mięsa i ryby, a także zapiekanki. Powinniśmy zadbać o sprzęt wysokiej klasy, dzięki któremu unikniemy ryzyka przypalenia.

Istotna jest klasa energetyczna piekarnika - jej skala mieści się w przedziale od A do G, gdzie A oznacza najmniejsze zużycie energii. Warto wybrać urządzenie wyposażone w odpowiadające nam dodatkowe programy, dzięki czemu łatwo możemy wybrać odpowiednie parametry pieczenia. Wiele nowych piekarników ma wbudowaną funkcję odpowiedzialną za podtrzymanie temperatury, w efekcie potrawy zbyt szybko nie stygną. Duże rodziny powinny zdecydować się na piekarnik z opcją pieczenia dwupoziomowego. 

Pojemność piekarnika zwykle mieści się w przedziale od 7 do 49 litrów. Przed zakupem powinniśmy sprawdzić, czy nasze naczynia się w nim mieszczą.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA