Savoir vivre - nakrywanie do stołu
Prędzej czy później każdy z nas stoi przed zadaniem przygotowania uroczystej kolacji lub obiadu. Nie warto czekać na specjalną okazję i już teraz nauczyć się nakrywania do stołu zgodnie z zasadami savoir-vivre'u. W ten sposób zawczasu utrwalimy odpowiednie nawyki, które pozwolą nam ustrzec się błędów podczas przygotowywania przyjęcia. Poza tym to, w jaki sposób nakryjemy do stołu, ma wpływ na atmosferę i nastrój przyjęcia. Nie wystarczy tylko zadbać, by każdy z gości miał odpowiednie sztućce. Ważne jest także, by dopasować zastawę stołu do okazji i zadbać, by wszystkie elementy były ułożone w odpowiedni sposób. Jak to zrobić?
fot. HomebookSavoir vivre - jak prawidłowo nakryć do stołu?
Zwyczaj dekorowania stołu sięga początków XIX wieku. To wtedy zaczęto indywidualnie używać sztućców do spożywania posiłków. Początkowo jednak do dekorowania stołu używano jedynie podstawowych sztućców. Dopiero z czasem wprowadzono zasady nakrywania do stołu. Jak więc powinien wyglądać odpowiednio udekorowany stół? Zanim sztućce znajdą się na stole, należy zwrócić uwagę na ich wygląd - najlepiej wcześniej przetrzeć je ściereczką, by wyglądały estetycznie. Poza sztućcami dla każdego gościa, na stole powinny znaleźć się jeszcze tzw. sztućce środka stołu, nazywane także sztućcami serwingowymi. To właśnie one służą do podawania głównych potraw, które znajdują się na stole.
Zasady nakrywania stołu - zobacz, jak prawidłowo udekorować stół
Pierwszą czynnością, którą należy wykonać dekorując stół, jest przykrycie go obrusem. Trzeba mieć na uwadze jego kolor - najlepiej zdecydować się na odcienie bieli i szarości. Trzeba także pamiętać, by był on wyprasowany, czysty i równo rozłożony. Ważne jest także, by obrus nie był uszyty ze zbyt ciemnego materiału, tak by pasował do reszty zastawy. Dekorując stół, trzeba także pamiętać o serwetkach - jeśli przyjęcie ma wyjątkowo uroczysty charakter, warto, by były płócienne. Liczba sztućców i kieliszków, które powinny znaleźć się na stole, zależy od tego, ile potraw będzie serwowanych. Jeśli obiad będzie składał się z trzech dań, wystarczy nakrycie podstawowe. Składa się ono z siedmiu elementów. Są to: widelec, nóż do dania głównego, łyżka do zupy, widelczyk i łyżeczka deserowa, kieliszek do wody i do wina. Układając sztućce, najlepiej zacząć od noża. Powinien on leżeć po lewej stronie talerza, tak by jego ostrze było skierowane do wewnątrz. Dalej od talerza powinna znajdować się łyżka. Po prawej stronie należy umieścić widelec. Nie można zapomnieć o sztućcach deserowych, które powinny być ułożone równolegle do siebie. Nad nożem powinny znajdować się kieliszki. Bliżej sztućców kieliszek do wody, po prawej stronie kieliszek do wina.
fot. HomebookOdpowiednio nakryty stół to ważny aspekt każdego przyjęcia. Warto zatem wiedzieć, jakimi zasadami należy się kierować, aby nie popełnić żadnego błędu. Poniżej znajdują się propozycje produktów, które powinny znaleźć się na stole podczas przyjęcia. Zobacz i zainspiruj się!
Zapisz
Zapisz