Miarka jest niezbędna, by odmierzyć składniki potrzebne do pieczenia ciasta. W przepisach masz je podane raz według wagi, raz objętości, stąd często problem z ich odmierzeniem. Miarki kuchenne pomagają odmierzyć nie tylko płynne składniki, ale też sypkie. Mogą mieć formę różnej wielkości głębokich łyżeczek lub też formę naczynia z miarką.
Mikser to niezastąpione urządzenie do ubijania piany czy ucierania ciasta, jest także tworzenia różnego rodzaju kremów. Jeśli bardzo często pieczesz ciasta, pomyśl o urządzeniu wielofunkcyjnym, które potrafi nawet ugnieść ciasto drożdżowe.
Takie urządzenia nie wymagają trzymania miksera w ręku. Dzięki temu możesz śmiało ubijać i ucierać np. kremy, a w trakcie tej czynności spokojnie dodawać kolejne składniki.
Kolaż / fot. mat. partnerów / autor: brak informacji.Bez formy do ciasta nie powstanie żaden wypiek. Mają one bardzo różne kształty, od klasycznych okrągłych i prostokątnych, po formy w kształcie misiów, róż czy też domków. Są też specjalne formy do tart oraz formy na muffinki. Przy wyborze tortownicy zwróć uwagę, czy ma ona zdejmowane boki - to bardzo ułatwia wyjmowanie ciasta ze środka.
Kolaż / fot. mat. partnerów / autor: brak informacji.Więcej akcesoriów do pieczenia ciast: