Fot. okazje.info
Praktyczny i ładny pojemnik pomoże pieczywu zachować dłużej dobry smak i chrupkość. Oprócz tego chlebak pozwoli uporządkować przestrzeń na kuchennym blacie. Okruszki i obsychające bochenki nie prezentują się zbyt estetycznie.
W sklepach znajdziecie mnóstwo modeli chlebaków: ceramiczne, drewniane, stalowe. Każdy powinien wybrać model najbardziej pasujący do kuchni lub w ulubionym kolorze. Chlebaki drewniane umożliwiają swobodną cyrkulację powietrza, jednak nie powinniśmy do nich wkładać gorącego pieczywa.
Modele ceramiczne pozwolą zachować w środku stałą temperaturę. Dodatkowo wilgoć uwalniana przez pieczywo jest pochłaniana, a później powrotnie uwalniana, dzięki czemu chleb i bułki długo pozostają świeże.
Najłatwiejszy do utrzymania w czystości jest chlebak ze stali nierdzewnej, który nie dopuszcza powietrza do środka, jest szczelny i solidnie wykonany.
Poniżej znajdziecie najładniejsze modele chlebaków. Ten w kropki jest uroczy. Uroku dodadzą też kuchni chlebaki pastelowe.
wj_2000
Oceniono 4 razy 4
Cale zycie trzymalem chleb w standardowym podręczniku. Często zal bylo wyrzucić wczesniej niezjedzony i w ten sposób prawie na ogrągło jadlem pieczywo byle jakie.
Dopiero parę lat temu odkryłem banalna rzecz. Kupione, w większej ilosci, pieczywo wkladam od razu do zamrazarki i wyciagam przed posilkiem. Buleczki przekrawam i na grilla do mikrofalówki (sama grzalka od góry) , a po 4 minutach mam pyszne, chrupiace pieczywo, lepsze nawet niz jeszcze cieple z piekarni. Inaczej postępuje z chlebem razowym, ale tez jest super. Nie marnuje się w ten sposób nawet okruszek. Nie zaskoczą mnie goście których trzeba nakarmić.
A pojemnik "chlebak" wyrzucilem jako niepotrzebnie zajmujacy miejsce na blacie.