Przegląd płyt indukcyjnych [WYBÓR REDAKCJI]

Karolina Mucha
06.10.2017 15:00
W nowoczesnych kuchniach istotny jest już nie tylko smak dań, ale też warunki, w jakich je przygotowujemy. Wiele z nas staje przed dylematem, czy wybrać standardową kuchenkę, płytę ceramiczną czy może indukcyjną. Przygotowaliśmy dla was przegląd płyt indukcyjnych.

Fot. Homebook

Czym charakteryzuje się płyta indukcyjna? Wyglądem przypomina zwykłą płytę elektryczną, jednak działa dzięki polu elektromagnetycznemu, które wytwarza się na skutek przepływu prądu. Do gotowania na tego rodzaju płycie wymagane są garnki i patelnie wykonane ze specjalnego metalu, z ferromagnetycznym spodem. Naczyń ze stali i aluminium absolutnie nie można używać.

Ogromną zaletą płyt indukcyjnych jest to, że "nie parzą", co jest szczególnie istotne, gdy w domu mieszkają małe dzieci. Kolejnym atutem jest wydajność płyty i zdecydowanie mniejsze zużycie energii. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest szybsze i o wiele bezpieczniejsze.

Poniżej znajdziecie kilka modeli płyt indukcyjnych wybranych przez redakcję!

Zobacz wideo
Więcej o:
Komentarze (36)
Zaloguj się
  • trv

    Oceniono 22 razy 18

    Co za bzdury. Chyba najbardziej rozpowszechnionym ferromagnetykiem jest właśnie stal, więc garnki z normalnej stali (czarnej) jak najbardziej się nadają na indukcje. Podobnie żeliwne. Ten specjalny ferromagnetyczny metal to zwykłe żelazo lub właśnie stal czarna - garnki wykonane z nie ferromagnetyków (stal nierdzewna, aluminium) przeznaczone na indukcję mają wbudowane w dno stalowe krążki. Najprostsza metoda by sprawdzić czy gar nadaje się na indukcję to przyłożyć do spodu magnes - jeśli magnes przywiera do dna to garnek będzie się nadawał do płyty indukcyjnej.

  • gazeta-pl-chlam

    Oceniono 10 razy 4

    "Ogromną zaletą płyt indukcyjnych jest to, że "nie parzą", co jest szczególnie istotne, gdy w domu mieszkają małe dzieci." Co za kretyn to pisał. Proponuję położy rękę na płycie indukcyjnej na której wcześniej coś się gotowało.

  • stefa555

    Oceniono 4 razy 2

    Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega to szybsze gotowanie? Bo jeżeli potrawa ma się gotować w temp 100 stopni godzinę , to obojętnie na jakiej kuchence ,będzie się gotowała godzinę. Na indukcyjnej kuchence się szybciej zagotowuje i nic więcej. Mam indukcje ale tęsknie za starą zwykłą płytą elektryczną.

  • magwol2

    Oceniono 1 raz 1

    " Naczyń ze stali i aluminium absolutnie nie można używać."
    Bo co? Jak naczynie się nagrzewa to można używać, a jak się nie nagrzewa no to cóż, nie działa.
    Ale niczym to nie grozi.

    Czy zdanie "absolutnie nie można ścinać drzew plastikowym widelcem" też wam pasuje?

  • coelka

    Oceniono 1 raz 1

    U mnie na osiedlu gaz jest doprowadzony no każdego mieszkania i liczony w ryczałcie,więc każdy ma gaz oprócz nadgorliwych bo gaz się opłaca w tym przypadku.

  • bzykk

    Oceniono 5 razy 1

    Miałem we wcześniejszych mieszkaniach i kuchenkę gazową, i kuchenkę "elektryczną" a teraz indukcyjną.
    I jestem ZACHWYCONY! łączy ona zalety gazowej z "elektryczną" !
    Jedyna wada to taka,że na początku musiałem się pozbyć nie FERROMAGNETYCZNYCH (jaki ONE kolor mają to NIE ISTOTNE!!!- można sprawdzić to zwykłym magnesem z...lodówki!) garów i patelń i kosztowało mnie to dodatkowo kilka stów.
    Co do poboru mocy... to TYLE ile w instrukcji. Jak to wychodzi w porównaniu z gazem ... nie wiem nie sprawdzałem!
    Nie parzy!
    Można używać (delikatnie) jako blat.
    Niestety w starym budownictwie może być problem!
    MUSI być podłączenie do instalacji trójfazowej, inaczej szkoda sobie d... zawracać nie warto kupować1-fazowych!!

  • pies_w_studni

    Oceniono 9 razy 1

    Największą wadą płyty indukcyjnej w stosunku do gazowej jest to że działa na prąd, innymi słowami że nie działa bez prądu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX