Przegląd płyt indukcyjnych [WYBÓR REDAKCJI]

W nowoczesnych kuchniach istotny jest już nie tylko smak dań, ale też warunki, w jakich je przygotowujemy. Wiele z nas staje przed dylematem, czy wybrać standardową kuchenkę, płytę ceramiczną czy może indukcyjną. Przygotowaliśmy dla was przegląd płyt indukcyjnych.

Fot. Homebook

Czym charakteryzuje się płyta indukcyjna? Wyglądem przypomina zwykłą płytę elektryczną, jednak działa dzięki polu elektromagnetycznemu, które wytwarza się na skutek przepływu prądu. Do gotowania na tego rodzaju płycie wymagane są garnki i patelnie wykonane ze specjalnego metalu, z ferromagnetycznym spodem. Naczyń ze stali i aluminium absolutnie nie można używać.

Ogromną zaletą płyt indukcyjnych jest to, że "nie parzą", co jest szczególnie istotne, gdy w domu mieszkają małe dzieci. Kolejnym atutem jest wydajność płyty i zdecydowanie mniejsze zużycie energii. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest szybsze i o wiele bezpieczniejsze.

Poniżej znajdziecie kilka modeli płyt indukcyjnych wybranych przez redakcję!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.