Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Garnki do gotowania makaronu
Garnek do gotowania makaronu zdecydowanie ułatwi przygotowywanie obiadu dla całej rodziny. Przyda się on szczególnie, gdy domownicy są miłośnikami włoskiej kuchni.
Garnek do makaronu powinien być duży, głęboki, wykonany z metalu. Dzięki sitku umieszczonemu w górnej części garnka dużo łatwiej odcedzić ugotowaną pastę. Naczynie zwykle ma szklaną pokrywkę, która umożliwia kontrolowanie procesu gotowania.
Durszlaki do makaronu
Durszlak, zwany też cedzakiem, to jeden z niezbędnych gadżetów kuchennych. Umożliwia gotowanie, płukanie i odcedzanie makaronu, ale też warzyw. Formą przypomina miskę, ma uchwyt i podziurkowane dno. Praktyczna będzie także podstawka, która umożliwi ustawienie durszlaka i zapobiegnie zamoczeniu blatu kuchennego.
W sklepach znajdziemy modele tradycyjne, wykonane ze stali nierdzewnej. Są najbardziej wytrzymałe, posłużą więc przez długie lata. Popularne stały się durszlaki silikonowe, odporne na wysokie temperatury i łatwe do umycia. Często wybierane ze względu na cenę, wagę i szeroki wybór kolorów są także te plastikowe.
Maszynka do makaronu
Własnoręcznie zrobiony makaron ma najlepszy smak. Każdy miłośnik włoskiej kuchni powinien choć raz spróbować zrobić pastę samodzielnie. Wystarczy mąka, jajka, sól i... maszynka do robienia makaronu!
Maszynka do robienia makaronu wyposażona jest w wałkowarkę i wykrojniki. Między rolkami umieszczamy zagniecione wcześniej ciasto, następnie kręcimy rączką, by się rozwałkowało. Najlepiej mieć kilka elementów tnących, które pozwolą na przygotowanie różnych rodzajów makaronu. Pamiętajmy, by wybrać maszynkę o stabilnej konstrukcji, aby urządzenie nie przesuwało się podczas pracy.
Łyżki do makaronu
Poręczne i solidne - takie powinny być łyżki i szczypce do makaronu, które łatwo i szybko pozwolą nałożyć niesforny makaron na talerze. Najlepiej wybrać gadżet ze stali nierdzewnej lub aluminium, który dzięki połyskującej powierzchni ładnie wygląda w kuchni. Często wybierane są także modele z silikonu, które się nie nagrzewają, nic do nich nie przywiera i łatwo utrzymać je w czystości. Dobrym wyborem są też szczypce i łyżki drewniane.
miriam_73
Oceniono 18 razy 6
Od kiedy makaron gotuje się pod przykryciem? Od kiedy makaron się płucze?