O czym warto wiedzieć kupując piekarnik? Sprawdziliśmy

Piekarnik to jeden z obowiązkowych sprzętów w każdej kuchni. Wbrew pozorom wybór odpowiedniego modelu nie jest prostą sprawą. Sprawdziliśmy, o czym warto wiedzieć kupując piekarnik!

Wybierając sprzęt powinniśmy zwrócić uwagę, czy ma on wszystkie interesujące nas funkcje. Piekarnik powinien być ekonomiczny, ekologiczny, funkcjonalny, wyposażony w nowoczesne funkcje, ale też bezpieczny w użytkowaniu.

KLASA ENERGETYCZNA

Jest to najważniejsze kryterium podczas wyboru piekarnika. Warto zainwestować w model o oznaczeniu klasy energetycznej A, A+ lub A++, dzięki czemu opłaty za użycie energii elektrycznej będą zdecydowanie niższe.

SZYBKIE NAGRZEWANIE

Jeśli urządzenie ma funkcję szybkiego nagrzewania, oszczędza tym samym nasz czas oraz energię elektryczną, ponieważ zamierzona temperatura osiągana jest w jak najkrótszym czasie.

POJEMNOŚĆ

Ona również ma znaczenie. Pojemność piekarnika zwykle mieści się w przedziale od 7 do 49 litrów. Przed zakupem powinniśmy sprawdzić, czy nasze naczynia się w nim mieszczą. Duże rodziny powinny zdecydować się na piekarnik z opcją pieczenia dwupoziomowego. 

UTRZYMANIE W CZYSTOŚCI

Istnieją modele wyposażone w filtr tłuszczowy, zamontowany na tylnej ściance wewnątrz urządzenia, dzięki któremu tłuszcz mniej się osadza, a powietrze wychodzące z grzałki termoobiegu jest czystsze. Niektóre modele wyposażone są w automatyczne czyszczenie – piekarnik na krótko się rozgrzewa do wysokiej temperatury, dzięki czemu łatwo usunąć zmienione w popiół resztki jedzenia.

PROGRAMY

Przydatna jest duża liczba programów, dzięki czemu łatwo możemy wybrać odpowiadające nam parametry pieczenia, między innymi: termoobieg, pieczenie dwupoziomowe, grillowanie, rozmrażanie oraz rożen.

BEZPIECZEŃSTWO

Najnowsze modele piekarników wyposażone są w automatyczną blokadę drzwi lub w blokadę programatora. Jeśli w domu są małe dzieci, warto pomyśleć o ich bezpieczeństwie.

Poniżej znajdziecie wybrane przed redakcję modele piekarników.

Copyright © Agora SA