Wybierając sprzęt powinniśmy zwrócić uwagę, czy ma on wszystkie interesujące nas funkcje. Piekarnik powinien być ekonomiczny, ekologiczny, funkcjonalny, wyposażony w nowoczesne funkcje, ale też bezpieczny w użytkowaniu.
KLASA ENERGETYCZNA
Jest to najważniejsze kryterium podczas wyboru piekarnika. Warto zainwestować w model o oznaczeniu klasy energetycznej A, A+ lub A++, dzięki czemu opłaty za użycie energii elektrycznej będą zdecydowanie niższe.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
Jeśli urządzenie ma funkcję szybkiego nagrzewania, oszczędza tym samym nasz czas oraz energię elektryczną, ponieważ zamierzona temperatura osiągana jest w jak najkrótszym czasie.
POJEMNOŚĆ
Ona również ma znaczenie. Pojemność piekarnika zwykle mieści się w przedziale od 7 do 49 litrów. Przed zakupem powinniśmy sprawdzić, czy nasze naczynia się w nim mieszczą. Duże rodziny powinny zdecydować się na piekarnik z opcją pieczenia dwupoziomowego.
UTRZYMANIE W CZYSTOŚCI
Istnieją modele wyposażone w filtr tłuszczowy, zamontowany na tylnej ściance wewnątrz urządzenia, dzięki któremu tłuszcz mniej się osadza, a powietrze wychodzące z grzałki termoobiegu jest czystsze. Niektóre modele wyposażone są w automatyczne czyszczenie – piekarnik na krótko się rozgrzewa do wysokiej temperatury, dzięki czemu łatwo usunąć zmienione w popiół resztki jedzenia.
PROGRAMY
Przydatna jest duża liczba programów, dzięki czemu łatwo możemy wybrać odpowiadające nam parametry pieczenia, między innymi: termoobieg, pieczenie dwupoziomowe, grillowanie, rozmrażanie oraz rożen.
BEZPIECZEŃSTWO
Najnowsze modele piekarników wyposażone są w automatyczną blokadę drzwi lub w blokadę programatora. Jeśli w domu są małe dzieci, warto pomyśleć o ich bezpieczeństwie.
Poniżej znajdziecie wybrane przed redakcję modele piekarników.