Największą zaletą kawy w kapsułkach jest jej autentyczność. W tych malutkich opakowaniach zostały szczelnie zamknięte zmielone ziarna kawy najwyższej jakości. Solidne opakowanie zapewnia zatrzymanie aromatów i najgłębszy smak napoju. Choć kapsułki są droższe od kawy w ziarnach, warto w nie zainwestować. Kapsułkę wkładamy do ekspresu, wciskamy guzik i po chwili cieszymy się aromatycznym, pobudzającym napojem.
Po drugie - kawa z kapsułki ma doskonały smak, dokładnie taki, jak ta kupiona w kawiarni. Dlaczego? Ekspres kapsułkowy parzy kawę z mocą 15 barów. Takie urządzenie jest zdecydowanie tańsze od ekspresów ciśnieniowych, których tańsze modele mają moc jedynie 9 barów.
Kawa w kawiarni kosztuje około 15 zł. Napój o takim samym aromacie możemy zrobić we własnym domu dużo taniej!
Kolejną zaletą jest szeroki wybór smaków! Każdy może przyrządzić swój ulubiony rodzaj kawy: espresso, latte, cappucino, chai latte, americano czy wiele innych. Kapsułki można kupić w większych (30 sztuk) lub mniejszych opakowaniach (16 sztuk). Ich cena waha się między 20 a 40 złotych.
By przygotować kawę w ekspresie ciśnieniowym, potrzeba wprawy i umiejętności. Smak napoju zależy od sposobu zmielenia ziaren czy ubicia kawy w kolbie. Natomiast kawa z ekspresu kapsułkowego zawsze wychodzi taka sama – po prostu pyszna.
Jeśli nie lubicie bałaganu w kuchni, niech przekona was do kawy w kapsułkach jej ostatnia zaleta. Używanie kapsułek to gwarancja czystości. Kawa zamknięta w kapsułce się nie rozsypie, mokre fusy nie znajdą się na blacie, ekspresu nie trzeba czyścić ani odkamieniać.