Drewniana, bambusowa, szklana czy plastikowa? Jak wybrać deskę do krojenia [ceny]

Kuchnia bez deski do krojenia jest jak ryba bez wody! Funkcjonalna deska pomoże w przygotowaniu śniadania, obiadu czy kolacji. Krojenie warzyw, pieczywa czy mięs będzie dużo wygodniejsze i prostsze! Sprawdziliśmy wady i zalety kilku modeli desek do krojenia.

Czym kierować się przy wyborze deski do krojenia?

Deska do krojenia musi być praktyczna i solidnie wykonanaDeska do krojenia musi być praktyczna i solidnie wykonana Fot. Homebook

Przy zakupie deski do krojenia powinniśmy kierować się wygodą, bezpieczeństwem oraz tym, aby była praktyczna. Deska do krojenia powinna swobodnie mieścić się na blacie kuchennym, tak by nie ograniczała wykonywania innych czynności. Nie bez znaczenia jest również grubość materiału. Podczas krojenia mięs lepiej sprawdzi się grubsza deska, zapobiegnie to jej pęknięciu podczas rozbijania na przykład kotletów. Do krojenia warzyw przyda się elastyczna deska, która ułatwi przenoszenie pokrojonych składników.

Bardzo ważne jest utrzymanie deski do krojenia w czystości. Najlepiej myć ją pod ciepłą wodą z płynem, a do przebarwień wykorzystać sól. Należy nią posypać deskę na kilka godzin a następnie spłukać.

Przygotowaliśmy dla Was przegląd desek do krojenia z różnych materiałów.

Deska do krojenia z drewna

W polskich kuchniach zdecydowanie królują deski drewniane. Estetycznie wyglądają i przede wszystkim są bardzo trwałe. Ich ogromną zaletą jest fakt, że nie tępią noży i mają działanie bakteriobójcze.

Niestety deski wykonane z drewna przejmują kolory oraz zapachy krojonych na nich produktów, w takim wypadku możemy zastosować sól, która lekko rozjaśni drewno i zlikwiduje zapachy. Dodatkowo bardzo łatwo nasiąkają wodą, dlatego pamiętajmy, żeby nigdy nie zostawiać jej mokrej. Po umyciu warto wytrzeć ją do sucha. Dla lepszego zachowania pierwotnego stanu deski warto co jakiś czas naoliwiać ją oliwą z oliwek, dzięki czemu unikniemy rozklejania. Pamiętajmy, by nie wkładać drewnianej deski do zmywarki!

Bambusowe deski do krojenia

Jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia?Jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia? Fot. jeshoots, CC0 Public Domain

Deska do krojenia ze sparasowanej trawy jest dużo twardsza od drewnianej. Modele z bambusa, dzięki specjalnemu ułożeniu włókien nie chłoną wody i zapachów. Są odporne na uszkodzenia, lekkie i bardzo ekologiczne.

Deska plastikowa

Plastikowe deski do krojenia są uniwersalne. Ich ogromną zaletą jest ich poręczność i łatwe utrzymanie w czystości, ponieważ możemy myć i ręcznie i w zmywarce. Ze względu na swoją miękkość nie tępią noży, jednak nie są odporne na zarysowania, dlatego łatwo się niszczą. Bardzo szybko się nacinają i ścierają, powinniśmy je często wymieniać. Deski z tworzywa sztucznego bardzo często posiadają rowki na bokach, dzięki czemu podczas krojenia mokrych składników woda nie kapie na blat kuchenny.

Szklane modele desek do krojenia

Lidl: Szklane deski do krojenia, 2 szt. 50 x 30 cm, 29,99 zlLidl: Szklane deski do krojenia, 2 szt. 50 x 30 cm, 29,99 zl fot. Lidl

Deski wykonane ze szkła zyskują coraz więcej zwolenników, szczególnie w nowoczesnych aranżacjach kuchennych. Takie modele bardzo praktyczne i eleganckie. Szeroki wybór wzorów pozwoli na wybranie deski w różnych wariantach kolorystycznych i kuchennych motywach.

Dzięki pokryciu szkłem hartowanym nie nagrzewają się pod wpływem wysokich temperatur. Ogromną zaletą jest możliwość mycia ich w zmywarce, nie wsiąka w nie woda i nie da się ich porysować. Jedynym mankamentem jest fakt, że łatwo mogą się potłuc, a noże podczas krojenia bardzo się tępią, dlatego przyda się porządna ostrzałka do noży.

Kolorowa deska wykonana ze szkła może się okazać pięknym elementem dekoracyjnym w kuchni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.