Rozgrzewające fondue - naczynia i zestawy

26.02.2018 16:30
Fondue to najbardziej znana potrawa szwajcarska, idealna na mroźne wieczory. Wyszukaliśmy najlepsze naczynia i zestawy do jej przyrządzenia.

Fondue to kulinarna specjalność pochodząca ze Szwajcarii. Uwielbiają ją smakosze na całym świecie. To prawdziwa gratka dla fanów serów oraz wszystkich, którzy lubią zasiadać do posiłków w większym gronie. Przygotowanie fondue polega na topieniu sera w specjalnym garnku zwanym "caquelon", a następnie zanurzaniu w nim kawałków chleba (i innych składników) nadzianych na specjalne widelczyki. Nie wszystkie fondue są serowe, istnieją też przepisy na bazie mięsa lub czekolady. Fondue to świetny sposób na wspólny posiłek. Według szwajcarskiej tradycji, jedzenie z jednej misy jednoczyło wrogów, którzy dostarczali składników do wspólnego dania. Fondue skutecznie rozgrzeje w mroźne wieczory, jest też dobrą propozycją na romantyczną kolację.