Szybkowar - jak działa i czy warto go mieć? [CENY]

KM
15.01.2019 08:00
Szczelny, trwały, bezpieczny, przyspiesza gotowanie i jest wygodny w użytkowaniu. O czym mowa? O szybkowarze! To idealny garnek dla zapracowanych osób. Wyjaśniamy, jak działa i czy warto go mieć.

Szybkowar - garnek do szybkiego gotowaniaSzybkowar - garnek do szybkiego gotowania Fot. fabrykaform, kolaż ładnydom

Szybkowar – co to jest?

Szybkowar to wyjątkowo szczelny garnek. Składniki umieszczamy w naczyniu, następnie szczelnie je zamykamy. Pod wpływem temperatury ciśnienie w garnku rośnie, dzięki czemu następuje przyspieszenie procesu gotowania. Garnek najczęściej wykonany jest z aluminium lub stali nierdzewnej.

Składniki umieszczone w szybkowarze powinny być całkowicie zanurzone w wodzie. Szczelne zamknięcie pozwala na utrzymanie jednakowej temperatury przez cały czas gotowania. Na pokrywie garnka znajduje się zawór bezpieczeństwa, przez który wydobywa się nadmiar pary wodnej. Zapobiega to gwałtownemu wydostaniu się pary na zewnątrz, co może nawet grozić wybuchem i poparzeniem. Po włączeniu palnika czekamy do momentu, aż zawór uniesie do góry i zacznie gwizdać. Od razu zmniejszamy grzanie, tak by odgłos był bardzo cichy. Od tego momentu odmierzamy czas potrzebny na przygotowanie potrawy.

Wady i zalety szybkowaru

Gotowanie w szybkowarze pozwoli oszczędzić czas i energię. Ziemniaki ugotują się w 8 minut, rosół będzie gotowy w 25 minut, a mięso wołowe,soczyste i miękkie - w 30 minut. Nieocenioną zaletą jest także fakt, że potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze.

Jedyną wadą szybkowaru jest to, że nie można sprawdzić smaku potrawy podczas jej przygotowywania ani dołożyć składników.

Czy warto go mieć?

Oczywiście, że tak! Szybkowary to idealne garnki dla zapracowanych osób. Zupy, bigos, gulasz to potrawy, których przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ten specjalny garnek przychodzi z pomocą! Dania przygotują się praktycznie same, wystarczy umieścić składniki i przyprawy w środku. Garnek ciśnieniowy będzie nieocenionym pomocnikiem podczas przygotowań do rodzinnych uroczystości.

Jak mieszka znana blogerka kulinarna?

Więcej o:
Komentarze (22)
Zaloguj się
  • traszka777

    Oceniono 30 razy 26

    "Szybkowar - wiemy jak działa". Brawo, jak wy mnie zaimponowaliście swoją wiedzą...

  • lth

    Oceniono 23 razy 21

    wiecie jak dziala ? :D :D :D chyba jednak nie wiecie.. szczelny garnek owszem ale po to zeby wywolac w nim wyzsze cisnienie wyzsze cisnie czyli bedziesz mogl w nim wode zagotowac do wyzszej temperatury niz 100 stopni co dla redaktorow GW jest chyba niepojete.. a zaworek nie wypuszcza nadmiaru pary tylko uniemozliwia wzrost cisnienia do poziomu ktory moglby rozdupic garnek

    wiemy jak dziala Go..no wiecie jak zawsze

  • greg0.75

    Oceniono 21 razy 17

    Sugeruję wybierać te szybkowary, w których zaworek nie jest zintegrowany z rączką, a najfajniej jakby był jeszcze centralnie umieszczony - wtedy zaworek wykręcamy, wkręcamy chłodnicę i mamy istotne zwiększenie funkcjonalności...

  • witek7205

    Oceniono 17 razy 13

    Składniki umieszczone w szybkowarze powinny być całkowicie zanurzone w wodzie.

    A autor powinine miec glowe całkowicie zanurzoną w ....

  • Meli Treli

    Oceniono 13 razy 13

    Zdecydowanie warto . Wysokie ciśnienie przyspiesza gotowanie , co ważne minimalna ilość płynu zapewnia zachowanie wszystkich wartości odżywczych. Szybkowar to potrzebny garnek w kuchni.

  • drugifotopstrykacz

    Oceniono 22 razy 10

    Co Wy pie.... Liście? Składniki powinny być zanurzone szczelnie w wodzie? Bzdury! Macie wodogłowie

  • Janusz Berka

    Oceniono 9 razy 7

    hmmm czy ktos kto to pisal wie co pisze? juz dziecko wie ze temperatura wrzenia wzrasta wraz z cisnieniem a nie odwrotnie wiec to wysoka temperatura przyspiesza gotowanie a nie cisnienie co sugeruje autor

  • nabbuko

    Oceniono 8 razy 6

    Wiecie jak działa? No szok! Dajcie znać jak opanujecie liczenie do 10.

  • maz-grazyny

    Oceniono 5 razy 3

    Szybkowar tak! ale jaki? Moja przygoda z szybkowarem ma bardzo przykre wspomnienia, a to za sprawą szybkowaru, który między pokrywką, a garnkiem ma ,,ruchomą,, uszczelkę. Kiedyś w czasie gotowania uszczelka spod pokrywki w cudowny sposób się wysunęła i para pod ciśnieniem zabrudziła niemal całą kuchnię. Na parujący szybkowar szybko rzuciłem ręcznik i wyłączyłem gaz. Cała kuchnia była ubrudzona od pary! Teraz mam szybkowar, który uszczelkę ma wbudowaną w rant garnka, a pokrywka jest wsuwana pod ten rant i zaciskana specjalnym zaciskiem. W starym szybkowarze nie zadziałał zawór bezpieczeństwa, który sprawdzałem przed nastawieniem gotowania, a wywaliło uszczelkę. W nowym szybkowarze wywalenia uszczelki się nie spodziewam, bo nie ma takiej możliwości. Ot taka moja rada.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX