Jak parzyć kawę w kawiarce?

Kawiarka wraca do łask. Jak parzyć w niej kawę, by cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem? Nie jest to trudne. Oto kilka wskazówek!

Stylowa kawiarka BialettiStylowa kawiarka Bialetti Fot. CC0 Public Domain

Każda kawiarka ciśnieniowa składa się ze zbiornika na wodę, zbiornika na gotowy napój kawę, sitka za zmieloną kawę oraz zaworu bezpieczeństwa, który odpowiada za regulację ciśnienia w zbiorniku z wodą. Musimy pamiętać o nalaniu odpowiedniej ilości, przefiltrowanej, najlepiej gorącej już wody. Niektóre kawiarki mają wyznaczoną linię, inne modele określają poziom wody w instrukcji.

Na zbiorniku z nalaną już wodą umieszczamy sitko. Następnie wsypujemy zmieloną kawę, mniej więcej 2/3 objętości pojemnika. Ilość kawy powinniśmy uzależnić od jej gatunku oraz mocy. Pamiętajmy, by nie ubijać kawy w sitku! To bardzo często popełniany błąd. Kawę wystarczy lekko wyrównać łyżeczką. Ważne jest także, żeby kawa nie osadziła się na rancie sitka, co może spowodować spadek ciśnienia w kawiarce.

Na zbiornik nakładamy górną część kawiarki, a urządzenie ustawiamy na małym ogniu. W momencie, gdy usłyszymy lekkie syczenie, wiemy, że woda ze zbiornika zaczyna przedostawać się do kawy. Kiedy zacznie bulgotać, powinniśmy wyłączyć palnik i zdjąć kawiarkę ze źródła ciepła. Zbyt długie trzymanie kawiarki na gorącym palniku może spowodować, że kawa stanie się gorzka w smaku.

To już wszystko! Możemy nalewać kawę do filiżanek. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA