Piękne naczynia to najprostszy sposób, by posiłek miał efektowną oprawę. Z ładnych talerzy wszystko smakuje o wiele lepiej. Jak wybrać naczynia idealne?
Przede wszystkim zwróćmy uwagę na jakość. Talerze powinny być wykonane z wytrzymałego materiału, szczególnie jeśli do zmywania naczyń używamy zmywarki. Do codziennego użytku najlepiej sprawdzą się talerze ze szkła barwionego, odporne na zmiany temperatury. W zależności od tego, jak liczną mamy rodzinę i czy często przyjmujemy kogoś na obiedzie, musimy zdecydować, czy kupić komplet talerzy na 6 czy na 12 osób.
Kolor ma znaczenie! Warto dopasować kolor talerzy do wystroju kuchni lub jadalni. Musimy także zdecydować, czy wolimy talerze jednolite czy we wzory. Ciekawie prezentują się naczynia w dwóch pokrewnych, pasujących do siebie odcieniach. Czerń z czerwienią, fiolet z zielenią lub błękit z granatem - efekt na stole będzie niesamowity.
Talerze z kwiatowym motywem wniosą do jadalni wiosenny, a jednocześnie romantyczny klimat. Jeśli lubimy naczynia w ciemnych kolorach, świetnym rozwiązaniem będą talerze w ciemne, geometryczne wzory. Aplikacje w kolorze złota lub srebra dodadzą naczyniom szyku i elegancji.
Poniżej znajdziecie wybrane przez redakcję naczynia we wzory.