Zapachu świeżo mielonej kawy nie da się z niczym porównać. Doskonale wiedzą o tym miłośnicy tego pobudzającego napoju. To właśnie podczas mielenia ziarek wydobywane są najcenniejsze właściwości i aromaty kawy. Najlepsza kawa to ta, która mielona jest na świeżo czyli zaraz przed podaniem.
Doskonałym rozwiązaniem jest ręczny młynek do kawy, który pozwala sprawnie i bezproblemowo przygotować kawę do zaparzenia. Większość z nas na pewno pamięta drewniane młynki na korbkę, widywane w domach dziadków. Kiedyś młynki spotykane były niemal w każdym domu. Mielenie ziaren wymaga trochę czasu, jednak prawdziwi miłośnicy traktują tą czynność, jako rytuał. Młynek może stać się także elementem dekoracyjnym w kuchni. Starsze modele, znalezione na strychu u babci lub w sklepie z antykami wprowadzą do kuchni klimat retro, przytulny wygląd.
Zaletą ręcznych młynków jest ich mała awaryjność i wygodne użytkowanie. Oferowane poniżej modele młynków prezentują wysoką jakość, a także charakteryzują się doskonałą trwałością.
Jeśli chcemy napić się aromatycznej kawy bez wychodzenia do kawiarni możemy zdecydować się na zakup młynka elektrycznego, to urządzenie dla bardziej wygodnych i dla tych, którzy cenią sobie czas i nowoczesne rozwiązania.
Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu i wcisnąć przycisk. Można dodatkowo ustawić grubość zmielenia ziaren - to ważna kwestia przy parzeniu konkretnych rodzajów kawy.
Urządzenia o większej mocy są bardziej wydajne. Polecamy wybierać młynki o mocy nie niższej niż 100 W. Ziarna rozdrabniane są za pomocą ostrzy. Młynek warto ustawić na niskich obrotach, dzięki czemu urządzenie się nie nagrzeje, a aromaty kawy nie stracą cennego aromatu.