Młynek do kawy - elektryczny czy na korbkę? [sprawdzone modele]

W dobie ekspresów do kawy młynki nie są już tak bardzo popularne, jednak mają swoich zwolenników. Wiele z nas ma sentyment do tradycyjnego parzenia kawy. W domach prawdziwych kawoszy młynek to przedmiot obowiązkowy. Wybraliśmy dla Was sprawdzone modele tradycyjnych młynków na korbkę oraz elektrycznych.

Zapachu świeżo mielonej kawy nie da się z niczym porównać. Doskonale wiedzą o tym miłośnicy tego pobudzającego napoju. To właśnie podczas mielenia ziarek wydobywane są najcenniejsze właściwości i aromaty kawy. Najlepsza kawa to ta, która mielona jest na świeżo czyli zaraz przed podaniem. 

Młynki do na kawy na korbkę

Doskonałym rozwiązaniem jest ręczny młynek do kawy, który pozwala sprawnie i bezproblemowo przygotować kawę do zaparzenia. Większość z nas na pewno pamięta drewniane młynki na korbkę, widywane w domach dziadków. Kiedyś młynki spotykane były niemal w każdym domu. Mielenie ziaren wymaga trochę czasu, jednak prawdziwi miłośnicy traktują tą czynność, jako rytuał. Młynek może stać się także elementem dekoracyjnym w kuchni. Starsze modele, znalezione na strychu u babci lub w sklepie z antykami wprowadzą do kuchni klimat retro, przytulny wygląd.

Zaletą ręcznych młynków jest ich mała awaryjność i wygodne użytkowanie. Oferowane poniżej modele młynków prezentują wysoką jakość, a także charakteryzują się doskonałą trwałością.

Młynek do kawy na korbkęMłynek do kawy na korbkę Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Elektryczny młynek do kawyE

Elektryczny młynek do kawyElektryczny młynek do kawy Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Jeśli chcemy napić się aromatycznej kawy bez wychodzenia do kawiarni możemy zdecydować się na zakup młynka elektrycznego, to urządzenie dla bardziej wygodnych i dla tych, którzy cenią sobie czas i nowoczesne rozwiązania.

Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu i wcisnąć przycisk. Można dodatkowo ustawić grubość zmielenia ziaren - to ważna kwestia przy parzeniu konkretnych rodzajów kawy.

Urządzenia o większej mocy są bardziej wydajne. Polecamy wybierać młynki o mocy nie niższej niż 100 W. Ziarna rozdrabniane są za pomocą ostrzy. Młynek warto ustawić na niskich obrotach, dzięki czemu urządzenie się nie nagrzeje, a aromaty kawy nie stracą cennego aromatu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA