Jajowar Fot. shutterstock
Jajowar to automat do gotowania jaj. Można w nim przygotować jajka zarówno na twardo, jak i na miękko. Nie musimy już się obawiać, że jajko na twardo będzie zbyt płynne, a jajko na miękko za bardzo ścięte.
Urządzenie wyposażone jest w płytę grzewczą, pokrywę oraz minutnik. Jajka umieszczamy w jajowarze w specjalnych zagłębieniach. Skorupki zostają przekłute, dzięki czemu jajka w trakcie gotowania nie pękają. Następnie zalewamy je wodą - jej ilość zależyi od tego, jaki rodzaj jajek chcemy przygotować. Zamykamy pokrywę i ustawiamy czas.
Jak rozpoznamy, że jajka są już gotowe? Jajowary mają wbudowane sygnalizatory dźwiękowe, świetle (automatyczne gaśnie lampka kontrolne) lub automatyczny wyłącznik.
Oto jajowary za mniej niż 50 złotych.
Jajowar Fot. shutterstock
Jajowar to urządzenie must have każdego wielbiciela jajek. Przyda się w każdej kuchni, pozwoli zaoszczędzić czas i nerwy każdej pani domu, która oczywiście chce podać domownikom lub gościom idealnie ugotowane jajka.
Dzięki gotowaniu w jajowarze jajka nie rozbiją się, nie mają popękanych skorupek i łatwiej się je obiera. Dodatkowo nie musimy kontrolować czasu gotowania i unikniemy przykrych niespodzianek.
Funkcjonalny jajowar kupimy w granicach 30 – 150 złotych. Wszystko zależy od pojemności urządzenia oraz jego mocy. Pamiętajmy, że najlepiej sprawdzi się moc minimum 400 W. Jajowary maksymalnie mieszczą 8 jajek.
Poniżej znajdziecie wybrane modele wraz z cenami.