Gofrownica - jak wybrać dobry sprzęt?

KK
05.07.2019 10:00
Słodkie, chrupiące, z bitą śmietaną, owocami lub z cukrem pudrem - gofry. Najczęściej kojarzą się z wakacjami nad morzem lub u babci. Warto przywołać ten wspaniały smak we własnym domu. Podpowiadamy, jak kupić dobrą gofrownicę.

Jakie powinny być idealne gofry? Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i wilgotne. Do przygotowania idealnych gofrów niezbędny jest porządny sprzęt. Wiemy, czym kierować się przy jego wyborze, by deser nie wyszedł gumowaty lub niedopieczony.

Rodzaje gofrownic

Przede wszystkim powinniśmy zdecydować, czy wystarczy nam gofrownica klasyczna czy urządzenie wielofunkcyjne.

Gofrownica klasyczna – ma 2 zamykane, specjalnie wyprofilowane płyty grzewcze, z charakterystycznymi rowkami i wypustkami. Na wierzchu urządzenia widoczna jest lampka kontrolna, która informuje o nagrzaniu sprzętu do odpowiedniej temperatury. Na płytki wlewamy przygotowane ciasto, zamykamy urządzenie, dociskamy i pieczemy. Niektóre modele wyposażone są w możliwość regulacji temperatury i ustawienia stopnia przyrumienienia gofrów. Gofrownica jednocześnie pozwoli na przygotowanie od 2 do 5 sztuk gofrów.

Urządzenie wielofunkcyjne – pozwoli zaoszczędzić miejsca w kuchni. To połączenie opiekacza i gofrownicy, 2 w 1, z wymiennymi płytkami. Sprzęt wykorzystamy do zrobienia gofrów, tostów, opiekania mięsa oraz warzyw.

Płytki gofrownicy

Warto wybrać model gofrownicy z powłoką nieprzywierającą. Szczelne płytki zagwarantują, że gofry będą odpowiednio dopieczone oraz od tego czy gofry będą łatwo odchodziły od powierzchni. Absolutnie nie mogą się do niej przyklejać, ani łamać.

 Kształt płytek pozwoli urozmaicić wygląd śniadania czy podwieczorku. Jaki mamy wybór? Prostokąty, koła, kwadraty, serca, a także bajkowe postaci, idealne dla najmłodszych wielbicieli rozpływającej się w ustach przekąski.

Płyty grzewcze gofrownicy z obu stron powinny do siebie dokładnie, szczelnie przywierać, od tego zależy czy gofry się dopieką.

GofrownicaGofrownica Fot. Homebook, materiały partnera

Obudowa

Wybierając gofrownicę, warto zwrócić uwagę na jej obudowę. Najdłużej posłużą nam modele żeliwne, stalowe lub aluminiowe. Termoizolacja pozwoli uniknąć oparzeń, o które w kuchni nietrudno. Modele z antypoślizgowymi nóżkami również będą bardzo praktyczne. Modele z tworzywa sztucznego, np. aluminium mają tendencję do odbarwiania się i topienia pod wpływem wysokiej temperatury, więc zdecydowanie polecamy gofrownice wykonane z metali.

Moc gofrownicy

Kolejną ważną kwestią jest moc urządzenia. Najlepiej wybrać model o mocy od 1000 do 1650 W, co gwarantuje dopieczone i chrupiące gofry. Im wyższa moc, tym krótsze pieczenie, a co za tym idzie - oszczędność i czasu, i prądu. Nieco droższe, lecz praktyczne i zapewniające wygodę będą modele z funkcją obracania i wyjmowania płytek, dzięki czemu łatwiej wyczyścić urządzenie, oraz z wyświetlaczem pokazującym stopień przyrumienienia.

Gofrownice o mocy niższej niż 800 W to ryzykowny zakup. Takie urządzenia mogą nie dopiekać gofrów, sprawiać, że wyjdą gumowate, a nie chrupiące. Im większa moc urządzenia, tym krótszy czas pieczenia gofrów, a co za tym idzie mniejsze zużycie energii.

Poniżej znajdziecie wybrane przez naszą redakcję gofrownice.

Więcej o:
Komentarze (16)
Zaloguj się
  • 0apud0

    Oceniono 29 razy 23

    "Im wyższa moc, tym krótsze pieczenie gofrów, a co za tym idzie oszczędność i czasu i prądu."

    Oczywiście. Podobnie można oszczędzać paliwo jeżdżąc ile fabryka dała - wyższa prędkość to krótszy czas podróży, a więc znaczna oszczędność czasu i paliwa.

  • anna.maria0

    Oceniono 23 razy 23

    Ostatnio o gofrownicach pisali na stronach Faktu, ale tam były opisane im pokazane różne modele - jakie mają zalety, moc, materiał wykonania, pokrętło mocy , ilość gofrów z jednego wypieku. Plus przepis na gofry. Można?

  • adstr

    Oceniono 14 razy 8

    Jajowary dla upośledzonych kucharzy już wyszły z mody?

  • kiciah

    Oceniono 7 razy 5

    Na głównym zdjęciu jest najlepsza na rynku gofrownica, potem jej zdjęcia z linkiem do sklepu brak. Mówię o gofrownicy Dezal - gofry jak z "budki nad morzem", zawsze wychodzą wyśmienite..

  • Jarek jothaes11

    Oceniono 2 razy 2

    "Modele z tworzywa sztucznego, np. aluminium mają tendencję do odbarwiania się i topienia pod wpływem wysokiej temperatury, więc zdecydowanie polecamy gofrownice wykonane z metali." - czyli aluminium to sztuczne, nie metal...Fachowcy...

  • komentarzmoj

    Oceniono 1 raz 1

    Kolejny 'artykuł' sprzed roku puszczony po raz kolejny. Bieda...

  • sselrats

    Oceniono 5 razy 1

    Polecam elektryczny, najmniejszy jaki jest w sprzedazy. Ja mam Cuisanarta jeden gofr Φ20 cm. Kupilem na probe dla zabawy, okazal sie zrodlem wspanialych sniadan.

  • wojker90

    Oceniono 5 razy -1

    ja mam gofrownicę z breville, dzieciaki uwielbiają gofry, a ta całkiem szybko wypieka :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX