Do sporządzenia latte potrzebujemy porcji espresso, mleka oraz dodatków wedle uznania: syropu, miodu czy czekolady. To wyjątkowo łagodny rodzaj kawy, mleko łagodzi jej mocny aromat, jednak kawowy posmak jest wyczuwalny. Latte znana i popularna na całym świecie, jest traktowana jako napój lekko pobudzający lub jako deser.
Jaka kawa sprawdzi się najlepiej do przygotowania latte? Świeżo palone ziarna, które zagwarantują najlepsze walory smakowe. Latte możemy również przygotować w ekspresie kapsułkowym. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie kapsułki tradycyjne lub z dodatkiem smakowych syropów. Ekspresy automatyczne to droższa, ale równie wygodna opcja.
Odpowiednio spienione mleko to klucz do sukcesu podczas przygotowywania latte! Starannie spienione, zagwarantuje najlepszy smak napoju. Mleko trzeba podgrzać do temperatury około 60-70 stopni Celsjusza. Do procesu spieniania najlepiej zaopatrzyć się w specjalny spieniacz. Urządzenia automatyczne, wyglądające jak dzbanki, wystarczy napełnić mlekiem i włączyć przycisk. W ciągu kilku chwil mleczna pianka będzie gotowa, zwykle wystarcza ona na 2 porcje kawy. Spieniacz to wydatek od 200 złotych wzwyż.
Jeśli mamy ekspres z dyszą do spieniania mleka, wystarczy kupić dzbanek ze stali nierdzewnej, do którego wlewamy mleko, podstawiamy pod dyszę ekspresu i po chwili pianka jest gotowa. Najtańszym rozwiązaniem jest zakup podłużnego, ręcznego spieniacza. Większość modeli jest na baterie, można kupić je nawet w supermarketach za mniej niż 20 złotych. Smukłe spieniacze są wygodne w użyciu, łatwe do wyczyszczenia, mleko spieniają bardzo szybko i nie zajmują dużo miejsca w kuchennej szufladzie.
Jeśli nie mamy w domu ani ekspresu, ani spieniacza, mleczną piankę do latte możemy przygotować wykorzystując mikser.
Latte serwuje się w szklance o objętości 220-250 ml. Najlepiej sprawdzą się wysokie szklanki z poręcznym uchwytem lub termiczne, z podwójnymi ściankami, dzięki czemu napój za szybko nie ostygnie, a jednocześnie będzie się stylowo prezentował.
Bardzo ważna jest kolejność wlewania składników do szklanki! Jeśli lubisz słodką, smakową kawę, najpierw wlej ulubiony syrop. Następnie porcję zaparzonej kawy, a dopiero na to - gorące, spienione mleko. Serwując latte w wysokim naczyniu należy dołączyć łyżeczkę z długim trzonkiem.
Wierzch kawy można posypać startą czekoladą, wiórkami kokosowymi, cynamonem lub dodać lody i bitą śmietanę. Smacznego!