Candy bar - jak zaaranżować bufet ze słodyczami?

Karolina Mucha
17.04.2018 14:00
Ciasta, ciasteczka, babeczki i cukierki możemy wykorzystać do aranżacji candy baru. Tak nazywa się stół ze słodkościami przygotowany na imprezy okolicznościowe. To rozwiązanie jest popularne na przyjęciach dla dzieci, jak również dla dorosłych. Zobaczcie, jak samemu zaaranżować bufet ze słodyczami!

Candy bar - od czego zacząć?

Candy Bary przywędrowały do nas zza oceanu. W Ameryce popularne są od wielu lat, u nas zyskują coraz większą rzeszę zwolenników.

Candy bar to nie tylko pokrojone ciasta na talerzach i cukierki w misce. Musi być pięknie, oryginalnie i kolorowo. Liczy się pomysł! Dopasujmy kolor aranżacji candy baru do motywu przewodniego uroczystości, pory roku czy charakteru imprezy. Na urodzinowych spotkaniach w bufecie mogą królować słodycze w ulubionym kolorze jubilata, a na przyjęciu weselnym różowe lub czerwone, czyli w kolorze miłości.

Ważne jest, by formuła candy baru była spójna. Naczynia nie mogą być przypadkowe, wszystkie powinny ze sobą współgrać, to samo tyczy się kolorów słodkości. Ogromne znaczenie odgrywa ułożenie smakołyków. Zacznijmy od najmniejszych miseczek, średnich pater, a skończmy na większych słodyczach, umieszczonych w dużych naczyniach. Na stole nie powinno być pustego miejsca. Candy bary charakteryzuje wypełniona przestrzeń i gęste ustawienie naczyń, muszą one tworzyć estetyczną i bogatą całość. Idealnie nakryte stoły i pysznie wyglądające słodkości podbiją nasze serca, zmysły i kubki smakowe! Candy bar warto ustawić przy oknie, będzie wtedy doskonale oświetlony, co mu doda urody.

Jakie słodycze umieścić w candy barze?

Candy barCandy bar Fot. CC0 public domain

To zdecydowanie najprzyjemniejszy etap aranżowania bufetu ze słodkościami. Niezależnie od tego czy wynajmujesz profesjonalną ekipę czy tworzysz go samodzielnie, możesz śmiało decydować o rodzajach słodyczy.

W candy barach dominują pyszne kolorowe pralinki, nieduże ciasteczka, muffinki z kremem, żelki, orzeszki, cukierki, lizaki oraz cake popsy, czyli kuleczki z ciasta, często z kremem i oblane czekoladą. Nie może także zabraknąć pianek, bez czy dobrze znanych makaroników. Brzmi pysznie, prawda? Nie zapominajmy, że każda przekąska musi perfekcyjnie się prezentować, być estetycznie wykonana i tak samo wspaniale smakować.

Candy bar - niezbędne akcesoria

Bufet ze słodkościami sprawdzi się podczas każdej imprezy okolicznościowejBufet ze słodkościami sprawdzi się podczas każdej imprezy okolicznościowej Fot. CC0 public domain

Do aranżacji candy baru niezbędne są specjalne naczynia. Można je wypożyczyć lub kupić. Druga opcja na pewno jest bardziej praktyczna, ponieważ naczynia posłużą na niejednej imprezie. Jakie naczynia będą potrzebne? Na pewno różnej wielkości miski, tace, słoje z przykrywkami, specjalne salaterki, tortownice, wazony, w których można będzie umieścić cake popsy. Warto także zaopatrzyć się w stojak na muffiny/babeczki, dzięki czemu każda będzie idealnie się prezentować, a całość przypominać wieżę. Karteczki sprawdzą się do podpisania poszczególnych słodyczy, dzięki czemu goście będą doskonale wiedzieli z czym mają do czynienia.

Przydadzą się także akcesoria do nakładania. Wyposażmy candy bar w łopatki oraz szczypce, dzięki czemu częstowanie się słodkościami będzie dużo łatwiejsze. Torebki na słodycze pomieszczą żelki, pianki i cukierki. 

Zwróćmy uwagę na dekorację! Stół musi być kolorystycznie spójny. Delikatne odcienie świetnie sprawdzą się podczas przyjęć weselnych, komunijnych czy chrzcin. Z kolei na wyraziste kolory postawmy podczas imprez urodzinowych. Nad bufetem ze słodkościami warto zawiesić balony, pompony lub piękne girlandy, wszystko w spójnej tonacji kolorystycznej.

Komentarze (24)
Zaloguj się
  • algreg

    Oceniono 73 razy 53

    co za chooyostwo kto to je . Potem tak wyglądają ulice pełne amerykańskich wielorybów. I jeszcze durnie u nas to lansujcie dla gawiedzie z fb

  • an1005

    Oceniono 38 razy 36

    Dziekuje za zdjecia. Pomoga mi co najmniej przez tydzień omijac slodycze.

  • saviour

    Oceniono 29 razy 25

    Zazdroszczę tym, którzy wychowali się żrąc żelki, M&Msy itp.Wszędzie to można kupić, a tymczasem kupić banana na stacji benzynowej w podróży... nie da rady :(

  • Jerzy Marcin

    Oceniono 22 razy 22

    Z ameryki zawsze najgorszy syf przychodzi,ale idioci się tym zachwycają.

  • wasabi1084

    Oceniono 25 razy 19

    Niema to jak propagowanie narkotyków. Bo tym jest cukier.

  • adstr

    Oceniono 12 razy 12

    Słabe to!

  • Łukasz Głogowski

    Oceniono 9 razy 5

    Candy Bar to już nie żelki, pianki, lizaki... to już nie te czasu - ani w USA, a tym bardziej u nas. Candy Bar musi skłądać się z muffinek, musów, deserków, makaroników czy mini tart - ma być naturalnie, smacznie, kolorowo, a nie wyłącznie cukierkowo. Polecam zerknąć na realizacje firmy Mr. Sweet - Słodki Stół. To są Candy Bary, a nie cukrowe bomby w folii, kartonikach i na paterach...

  • zgniot

    Oceniono 4 razy 4

    Ale trzeba pamiętać, żeby po candy barze dobrze potem wszystko wyclinować, żeby okruchów nie bylo.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX